Veoma žustra reakcija Ćamila Durakovića je pristigla: “Nijedan stranački sporazum ne može biti iznad Ustava i odluka Ustavnog suda”

Delegati u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) sinoć su na posebnoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini.

Danas je reagovao potpredsjednik ovog entiteta Ćamil Duraković, podcrtavajući da nijedan od dva entiteta “nemaju ustavno pravo da regulišu pitanje državne imovine na bilo koji način”.

“Državna imovina nije vlasništvo entiteta, tako da ni Republika Srpska ni Federacija BiH nemaju ustavno pravo da regulišu pitanje državne imovine na bilo koji način.

Međutim, ovo nije prvi put da entiteti pokušavaju regulisati pitanje državne imovine.

Desilo se to i u slučajevima Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakonu o šumama, Zakonu o unutrašnjoj plovidbi, Zakonu o statusu državne imovine u Republici Srpskoj, ali i u slučajevima u Federaciji BiH.

Iako nema stvarne nadležnosti u parlamentarnu proceduru uputiti zakon kojim se reguliše materija koju entitet nema pravo pravno regulisati, Narodna skupština je usvojila ovaj prijedlog zakona.

On se treba naći pred Vijećem naroda, a ukoliko se usvoji, vrlo brzo i pred Ustavnim sudom BiH… istim putem kao u slučajevima ranijih sličnih zakonskih rješenja.

Ovaj zakon, osim što reafirmira pokušaj afirmiranja nepostojećeg suvereniteta entiteta, nauštrb suvereniteta drzave, on je i nastavak pokušaja “entitetskog nacionaliziranja” imovine i delegitimiziranja države.

Zakon na državnom nivou bi suštinski i trajno riješio pitanje državne imovine, što je moguće postići na dva načina:

da Visoki predstavnik nametne zakonsko rješenje

ili da dogovorom i kompromisom konačno sami uredimo ovo pitanje, a što ne smije ići na štetu posjednika državne imovine, građana, države i institucija Bosne i Hercegovine.

Na kraju, moram dodati da nijedan stranački sporazum ne može biti iznad Ustava i odluka Ustavnog suda”, naveo je Duraković u saopštenju za javnost.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.