Vesna Pusić bez imalo uvijanja o stavovima Željane Zovko: “Ili je politički nepismena ili misli da su svi idioti”

Nekadašnja ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić komentirala je stavove potpredsjednice Kluba zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu Željane Zovko u vezi “legitimnog predstavljanja”.

Zovko neumorno lobira u Evropskom parlamentu svaki puta kada je potrebno usvojiti odluke, preporuke, deklaracije ili rezolucije o Bosni i Hercegovini, državi koja namjerava postati članica bloka. Svaki put, to lobiranje je vezano za koncept nepoznat u modernim demokratijama, a koji se tiče “legitimnog predstavljanja”.

“Vraćamo se na pitanja svih pitanja koja mi ovdje potenciramo. Taj jedan građanski model države protiv kojeg se mi ovdje borimo i pokušavamo objasniti da je to jugoslovenski princip vladavine većine da bi došli do Adisa Ahmetovića koji koristi svoju poziciju uz negodovanje čak i svojih kolega.

Ja sam bila u Bundestagu i razgovarala sam sa Mijatovićem iz Zelenih koji je autor te rezolucije i vidjela sam stvarno da nema prostora za razgovor.

Socijalisti i zeleni idu u Bundestag sa ovom rezolucijom”, kazala je prije nekoliko dana euro parlamentarka Željana Zovko.

Usporedbu građanskog društva i “jugoslovenskog principa vladavine većine”, komentirala je Vesna Pusić, profesorica sociologije, političarka i nekadašnja hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova.

“Kako čovjek isti čas ne umre od sramote kad ovo izgovori? Kakva jugoslovenska građanska država?! Jednostranački politički sustav! Ili je politički nepismena ili misli da su svi idioti.

Mi podržavamo BH kao građansku državu s dodatnom zaštitom kolektivnih etničkih prava”, istakla je Pusić.

Dodala je da ne postoji niti jedna savremena demokratija koja nije građanska država te kako “na taj temeljni princip mnogi nadograđuju zaštitu nekih kolektivnih prava”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.