Vijeće EU usvojilo: Evropska unija će za podršku Oružanim snagama Bosne i Hercegovine osigurati dodatnih 10 miliona eura podrške

Vijeće Evropske unije usvojilo je mjeru pomoći u vrijednosti od 10 miliona eura za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH). Ova odluka dio je napora Evropske unije na daljem jačanju sigurnosnog angažmana sa svojim partnerima na Zapadnom Balkanu.

Odluka se nadovezuje na raniju podršku Evropske unije OSBiH, osiguranu kroz prethodnu mjeru pomoći najavljenu u novembru 2021. godine u vrijednosti od 10 miliona eura za deminerski bataljon OSBiH, mjeru pomoći u vrijednosti od 6 miliona eura najavljenu u junu 2022. godine za Balkanske medicinske snage (BMTF) i kontinuiranu podršku za EUFOR-u Althea za Oružane snage BiH, između ostalog i kroz obuku – saopšteno je iz Delagacije EU BiH.

“Na Dan Oružanih snaga BiH, Evropska unija je odgovorila na zahtjev naših partnera u BiH, te najavila značajan novi paket podrške za Oružane snage BiH. Zajedničke i multietničke Oružane snage Bosne i Hercegovine izvrstan su primjer zajedničke, funkcionalne organizacije u BiH i jedna su od institucija kojoj se najviše vjeruje u zemlji.

Podrška EU je važna za jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH kao i za jačanje stabilnosti i sigurnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu. Svima koji služe u Oružanim snagama BiH želim sretan Dan Oružanih snaga!” izjavio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler.

Nova mjera pomoći će finansirati nabavku terenske opreme, ključnih alata za vojnu inženjeriju i materijala za zaštitu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih (HBRN) prijetnji. Ovu pomoć je zatražila ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u junu 2022. godine. Kroz osiguranje odgovarajuće opreme, mjera pomoći će ojačati kapacitete brigade za taktičku podršku i OS BiH u cjelini.

Pored toga, nova mjera pomoći će omogućiti brzo i održivo raspoređivanje bataljona na zahtjev NATO-a, bilo u okviru misije EU ZSOP-a ili operacija u formatima kao što su Ujedinjeni narodi, NATO, OSCE, te u konačnici doprinijeti zaštiti civilnog stanovništva.

Nova mjera pomoći je usvojena u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF). EPF je osnovan u martu 2021. godine, kao način za proširenje mogućnosti Evropske unije da pruži sigurnost svojim građanima i partnerima.

Omogućuje Evropskoj uniji da osigura sve vrste opreme i infrastrukture oružanim snagama partnera Evropske unije, u skladu s međunarodnim pravom ljudskih prava i međunarodnim humanitarnim pravom. Nova mjera pomoći je usvojena na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova BiH u junu 2022. godine.”, navodi se u saopštenju.

Iz Delegacije EU podsjećaju da je Vijeće još 4. novembra 2021. godine usvojilo mjeru pomoći za izgradnju kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. To je bila prva mjera pomoći za oružane snage zemlje partnera, dogovorena u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći. Radi se o pomoći u vrijednosti od 10 miliona eura.

“S obzirom na to da prisutnost mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava i dalje predstavlja veliki problem za sigurnost Bosne i Hercegovine, te direktnu prijetnju stanovništvu i ozbiljno otežava oporavak nakon konflikta, mjera pomoći je namijenjena za podršku naporima na deminiranju.

Mjera pomoći jača i unapređuje sposobnosti Deminerskog bataljona OS BiH kroz osiguranje odgovarajuće opreme, te pomaže Bosni i Hercegovini da bolje zaštiti svoje civilno stanovništvo.

Prvi kontingent opreme je uručen ministru odbrane Bosne i Hercegovine Sifetu Podžiću 5. jula 2022. godine od strane 27 ambasadora Političkog i sigurnosnog odbora (PSC), na čelu sa predsjedavajućom EU PSC-a Delphine Pronk.

Prva isporuka je obuhvatila 150 detektora metala.

Ovom mjerom pomoći je takođe predviđena nabavka 34 transportna i 34 sanitetska vozila za Oružane snage BiH, čija je isporuka planirana u 2023. godini – saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.