Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zakazalo sjednicu zbog situacije u Bosni i Hercegovini

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) za 11. maj zakazalo je sjednicu posvećenu situaciji u Bosni i Hercegovini.

Debata i analiza situacije u BiH dolazi uslijed visoke političke krize i napetosti u našoj zemlji koja traje skoro godinu dana, ali i rata u Ukrajini i proruskog utjecaja na Balkanu.

Za duboku krizu, blokadu državnih institucija i procesa, podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, antiustavnih poteza kao i rast nacionalizma i širenje proruskog utjecaja u BiH su zaduženi političari i stranke koje čine vlast u RS-u, a to su već odavno prepoznali i funkcioneri Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, što je samo naglašeno nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Također tu je i pitanje visokog predstavnika u BiH čiji legitimitet i dalje osporavaju politički predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska kao i prisustvo snaga EUFOR-a u BiH odnosno produženje mandata misije Althea, ali i pozicija BiH prema rata u Ukrajini i potezima Rusije.

Treba podsjetiti da su u novembru prošle godine Rusija i Kina uspjele spriječiti obraćanje Christiana Schmidta u Vijeću sigurnosti UN-a jer je u zraku “visilo” produženje mandata EUFOR-a u BiH. No sada postoji opcija da se Schmidt ipak obrati u Vijeću sigurnosti UN-a i iznese svoje viđenje stanja u BiH tokom dosadašnjeg mandata.

Vijećem sigurnosti UN-a ovog mjeseca predsjedavaju Sjedinjene Američke Države.

Inače, u Vijeću sigurnosti UN-a ovih dana rastu tenzije jer je Rusija najavila da će bojkotovati sastanak Vijeća sigurnosti UN-a s Političkim i sigurnosnim komitetom EU (PSC), što je još jedan znak pogoršanja odnosa između Moskve i njenih partnera iz Ujedinjenih naroda. Od početka ruskog napada na Ukrajinu, Moskva nije bojktovala niti jedan sastanak, no čini se kako se stvari i ovdje mijenjaju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.