Vijeće sigurnosti UN-a ubrzo raspravlja o BiH, ambasador Sven Alkalaj otkrio detalje koje čekaju našu zemlju

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija za 11. maj zakazalo je sjednicu na kojoj će raspravljati o stanju u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj će podnijeti i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u govorio je za N1 o ovoj sjednici posvećenoj Bosni i Hercegovini.

Alkalaj kaže da svi ambasadori u UN-u čekaju izvještaj visokog predstavnika kako bi se mogli konačno odrediti koja i kakve korake treba poduzeti.

Također, Alkalaj navodi da je riječ o redovnoj sjednici na kojoj se razmatra polugodišnji izvještaj visokog predstavnika te se očekuje da se napravi rasprava o stanju u BiH.

“Govorit će se o blokadama režima, o blokadama od stranaka koje su remetilački faktor i načinu da se razriješi situacija u BiH, odnosno da stvari krenu naprijed”, pojašnjava Alkalaj.

Što se tiče informacija od drugih diplomata, Alkalaj kaže da oni čekaju izvještaj visokog predstavnika kako bi dali konačni stav.

“Ja sam u kontaktu sa ovim zemljama, svi još čekaju izvještaj visokog predstavnika kako bi se odredili prema tome.

Ne treba biti puno pametan da se stvari normalno odvijaju, da se vrate u institucije, da nema paralelnih odlučivanja na nižim nivoima u BiH da se čitav proces vrati u institucije da se na taj način BiH krene konačno na putu ka Evropskoj uniji odnosno ispunjavanju ovih 14 prioriteta i da se situacija u BiH stabilizuje“, pojašnjava na kraju Alkalaj.

Debata i analiza

Situacija u BiH nije dobra – dolazi uslijed visoke političke krize i napetosti u našoj zemlji koja traje skoro godinu dana, ali i rata u Ukrajini i proruskog utjecaja na Balkanu.

Za duboku krizu, blokadu državnih institucija i procesa, podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, antiustavnih poteza kao i rast nacionalizma i širenje proruskog utjecaja u BiH su zaduženi političari i stranke koje čine vlast u RS-u, a to su već odavno prepoznali i funkcioneri Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, što je samo naglašeno nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Također tu je i pitanje visokog predstavnika u BiH čiji legitimitet i dalje osporavaju politički predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska kao i prisustvo snaga EUFOR-a u BiH odnosno produženje mandata misije Althea, ali i pozicija BiH prema rata u Ukrajini i potezima Rusije.

Treba podsjetiti da su u novembru prošle godine Rusija i Kina uspjele spriječiti obraćanje Christiana Schmidta u Vijeću sigurnosti UN-a jer je u zraku “visilo” produženje mandata EUFOR-a u BiH. No sada postoji opcija da se Schmidt ipak obrati u Vijeću sigurnosti UN-a i iznese svoje viđenje stanja u BiH tokom dosadašnjeg mandata.

Vijećem sigurnosti UN-a ovog mjeseca predsjedavaju Sjedinjene Američke Države.

Inače, u Vijeću sigurnosti UN-a ovih dana rastu tenzije jer je Rusija najavila da će bojkotovati sastanak Vijeća sigurnosti UN-a s Političkim i sigurnosnim komitetom EU (PSC), što je još jedan znak pogoršanja odnosa između Moskve i njenih partnera iz Ujedinjenih naroda. Od početka ruskog napada na Ukrajinu, Moskva nije bojktovala niti jedan sastanak, no čini se kako se stvari i ovdje mijenjaju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.