Vijeće za provedbu mira uputilo direktnu poruku: Nedvosmisleno podržavamo jedinstvenu i suverenu BiH, kao i rad Christiana Schmidta

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) danas su se oglasili povodom političke situacije u BiH te su još jednom naglasili kako u potpunosti podržavaju rad visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Naveli su, da je i pored brojnih podrivanja, uloga visokog predstavnika u BiH izuzetno važna naročito u kontekstu ispunjenja 5+2 uslova nakon čega bi se Bosna i Hercegovina približila Evropskoj uniji.

“Glavna odgovornost za postizanje ovih ciljeva leži na vlastima i institucijama Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve nivoe vlasti da preuzmu svoju odgovornost i ispune mandat koji su im dali glasači.

Potrebna je veća politička volja da se postigne napredak na polju zajedničkih ciljeva i premoste podjele. Retorika ili djela koja dovode do destabilizacije i podjela, uključujući podrivanje državnih institucija i reformi koje su pružile stabilnost, finansijsku dobrobit i funkcionalnost za sve u BiH, moraju prestati”, navodi se u izjavi.

Ističu kako ovakvo ponašanje nije u interesu građana BiH kao ni kompanija koje posluju u državi.

“To nije u interesu bilo kog građanina BiH ili kompanije i odvlači pažnju sa prijeko potrebnog djelovanja i reformi na evropskom putu. Mi podvlačimo našu nedvosmislenu podršku postojanju BiH kao jedinstvene i suverene države koja se sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta”, ističu ambasadori.

Naglasili su kako u potpunosti podržavaju i pozdravljaju rad OHR-a kao i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Upućujemo pohvalu visokom predstavniku za njegovu predanost angažmanu sa svim stranama. Pozdravljamo fokus visokog predstavnika na pitanje državne i vojne imovine i pozivamo sve političke aktere da u potpunosti sarađuju sa OHR-om u pronalasku funkcionalnog rješenja u interesu BiH i njenih entiteta.

Potvrđujemo kontinuiranu važnost EUFOR/Althea u osiguravanju sigurnog i bezbjednog okruženja u BiH, koje ostaje preduslov za miran i stabilan razvoj na dobrobit svih građana. Zato pozdravljamo odluku Vijeća sigurnosti UN-a o produženju mandata EUFOR/Althea na dodatnih 12 mjeseci, donijetu 3. novembra”, naglašava se u saopćenju.

U zaključku, ambasadori PIC-a su naveli da ostaju spremni da pomognu domaćim akterima da se osigura mir i prosperitet u BiH.

“Zajedno sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, mi, članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, ostajemo spremne da pomognemo i podržimo domaće aktere u njihovim nastojanjima da osiguraju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost za sve građane BiH”, zaključuje su u saopćenju.

Ruska Federacija, kao i u ranijim izjavama, nije bila saglasna s tekstom saopćenja ambasadora PIC-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.