Vijesti iz Švedske o BiH, parlamentarac Dženan Čišija upozorava: “Odgovor desničarske vlade nije pozitivan u smislu otpočinjanja pristupnih pregovora s EU prije 2024. godine”

Dženan Čišija, delegat u Parlamentu Švedske obratio se na svom Instagram profilu uputivši kritike na račun vlasti u Švedskoj. Istakao je kako tamošnji ministar vanjskih poslova ne pokazuje konkretnu opredijeljenost da će vlada aktivno raditi na osiguravanju da pregovori BiH o pridruživanju EU počnu prije kraja godine.

U nastavku njegovo obraćanje javnosti prenosimo u cijelosti.

Nije se libio uputiti oštre kritike tamošnjim vlastima.

“EU nije potpuna bez Balkana”

“Interes za ulazak BiH i cijelog Balkana u EU ostaje u Riksdagu (Parlamentu Švedske).

Ranije je Jasenko Omanović postavljao pitanja tadašnjem ministru vanjskih poslova Carlu Bildtu, a danas postavljam pitanja ministru vanjskih poslova Tobiasu Billströmu.

Da li Švedska (kao što su Grčka, Italija, Hrvatska, Slovačka, Slovenija i Češka) namjerava da iskoristi svoje političke, tehničkih i ekonomskih alate za guranje naprijed pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine EU i osiguranje da oni počnu prije kraja godine?

Nažalost, moram najaviti da odgovor švedske desničarske vlade nije pozitivan u smislu otpočinjanja pristupnih pregovora između BiH i EU prije 2024. godine.

Švedski ministar vanjskih poslova ne pokazuje konkretnu opredijeljenost da će vlada aktivno raditi na osiguravanju da pregovori BiH o pridruživanju EU počnu prije kraja godine.

U njegovom odgovoru može se iščitati samo opšti opis dugogodišnjeg i dobrog bilateralnog odnosa Švedske sa BiH, kao i da podržava preporuku Evropske komisije da Vijeće počne pristupne pregovore sa BiH

“kada bude postignut neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumi za članstvo su ispunjeni“.

EU nije potpuna bez Balkana”, naveo je Čišiija.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.