Vedran Džihić, viši istraživač na austrijskom Institutu za međunarodnu politiku: “Slovenija će prema Dodiku biti oštrija”

Vedran Džihić, viši istraživač na austrijskom Institutu za međunarodnu politiku za N1 je govorio o predsjedničkim izborima koji su održani u Francuskoj kao i Općim lzborima koji su jučer održani u Sloveniji.

Ima jasan stav.

Izbori u Sloveniji

Kada je riječ o izborima u Sloveniji, Džihić je objasnio da su oni pokazali koliko je Slovenija zrelo demokratsko društvo te je na pitanje hoće li se promijeniti odnos prema Bosni i Hercegovini u odnosu na dosadašnju politiku, odgovorio sljedeće:

“Pa svakako to očekujem pošto je kurs Janeza Janše bio veoma negativan i destruktivan. Sjećamo se onih razmišljanja o podjelama na Zapadnom Balkanu, koje su uključivale BiH. Sjećamo se neke vrste podrške Mađarskoj, Orbanu u njegovoj podršci opet Miloradu Dodiku i separatističkim snagama u RS.
Sjećamo da je Janša imao jasnu poziciju protiv uvođenja sankcija onima koji prijete suverenitetu BiH imajući u vidu, a očekujući dijametralno suprotnu poziciju Goloba koja će biti zasnovana na politici demokratskog opredjeljenja, demokratske političke kulture Slovenije za očekivati je da će prodemokratske snage u BiH naći veću podršku.

A da će oni koji napadaju i ugrožavaju suverenitet BiH u ovom momentu imati Sloveniju kao jasnog protivnika što znači recimo da u slučaju novih razgovora na nivou EU, uvođenja sankcija Miloradu Dodiku Sloveniji bi poslije formiranja nove vlade trebala biti na strani Njemačke, Holandije koji insistiraju na oštrijoj i jasnoj poziciji prema Dodiku”, naveo je Džihić.

“Francuska se mora ujediniti”

Što se tiče izbora u Francuskoj, Džihić je kazao da je Macron u novom mandatu morati najviše poraditi na ujedinjenju nacije koja je prema njegovim riječima duboko podijeljena – prenosi N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.