Visoki predstavnik bez imalo ustručavanja nakon sastanka sa Baerbock: “O granicama BiH ne može se pregovarati, svi mogu živjeti u miru!”

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas u Sarajevu s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, a nakon sastanka obratili su se javnosti.

“Posjeta ministrice Baerbock je, prije svega za ljude u BiH, jedan dokaz da međunarodna zajednica i dalje ovu regiju drži na oku i promatra, osobito u ovim teškim vremenima. Jedinstveni smo da evropska integracija BiH može biti jedini put za njenu budućnost, a put BiH ide preko stabilnosti i potrebno je sigurno okruženje ako se dese neophodni koraci”, rekao je Schmidt.

Kazao je kako vidi da je proaktivna uloga Njemačke i drugih država u veoma dobrom okviru i okruženju.

“Hvala Njemačkoj što trajno podržava sigurnost i teritorijalni integritet BiH i integraciju BiH u evropske strukture”, dodao je.

Schmidt je naglasio kako treba jasno reći i postaviti se na stranu protiv korupcije i onih koji žele ovu zemlju vidjeti disfunkcionalnu i podijeljenu.

“Zbog toga se zahvaljujem Vladi Njemačke što je stala na tu stranu i što će sigurno stati i suprotstaviti se onim koji podrivaju ovu zemlju. Tu u blizini se nalazi Parlamentarna skupština BiH i u njoj se trebaju donositi odluke. Međutim, premalo ih je doneseno i premalo ih se donosi.

Apelujemo da se donesu odgovarajuće odluke. OHR i EUFOR će dati doprinos za demokratiju u ovoj zemlji. Povrede ljudskih prava koje su se događale se ne smiju prenijeti na naredne generacije i ne smiju se politizirati. Svi zajedno trebaju raditi na tome – civilno društvo, parlament, mladi i svi mi. Ja u tome vidim svoj zadatak”, kazao je.

Za kraj svog obraćanja visoki predstavnik se zahvalio Njemačkoj i ministrici Baerbock na posjeti i podršci te naglasio:
“O granicama BiH i o BiH se ne može pregovarati. Svako u ovoj zemlji može živjeti kako želi i gdje želi – u miru”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.