Visoki predstavnik Christian Schmidt ipak je izrekao jednu neistinu: BiH nije prva u Evropi po udjelu šumskog zemljišta

Tokom gostovanja na FACE TV-u 10. juna 2022. godine, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt iznio je neistinitu tvrdnju o udjelu šumskog zemljišta u BiH – piše analitički portal Istinomjer.

Naime, Schmidt je ustvrdio da je BiH, kada je riječ o pokrivenosti šumom, statistički prva zemlja u Evropi:

“Mi znamo, Bosna i Hercegovina je zemlja u Evropi koja ima najveći udio šumskog zemljišta uopće. Statistički dokazano”, kazao je tada Schmidt.

Međutim, suprotno Schmidtovoj tvrdnji, posljednji podaci Svjetske banke iz 2020. godine ukazuju da je BiH, među državama evropskog kontinenta, tek deseta po udjelu šumskog zemljišta u odnosu na ukupnu površinu. Prema statistici ove institucije, 42,7% površine BiH pokriveno je šumom.

Zemlja s najvećim udjelom šumskog zemljišta je Finska (73,7%), a prati je Švedska (68,7%). Treće mjesto dijele dvije zemlje iz regiona, Crna Gora i Slovenija, u kojima šume zauzimaju 61,5% ukupne površine.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH raspolaže nešto drugačijim podacima, navodeći da je 53% površine BiH pokriveno šumom. Ipak, vodeći se ovim izvorom, ponovo je jasno da nekoliko evropskih država ima veći udio pokrivenosti šumskim zemljištem.

Statistički ured Evropske unije Eurostat raspolaže podacima o pokrivenosti šumom zemalja članica EU. Prema ovom parametru, EU je u 2020. godini imala ukupno 159 miliona hektara šume, a prednjačila je Finska sa 66, Švedska sa 63 te Slovenija sa 61 posto udjela šumskog zemljišta.

Budući da više statističkih izvora pokazuje da se nekoliko evropskih zemalja nalazi ispred BiH kada je riječ o pokrivenosti šumom, Istinomjer tvrdnju Christiana Schmidta da BiH ima najveći udio šumskog zemljišta u Evropi ocjenjuje neistinitom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.