Visoki predstavnik Christian Schmidt jako direktno ispred Predsjedništva BiH poručio: “Nije vrijeme za igranje igara”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, tokom ispraćaja posmrtnih ostataka 30 žrtava genocida ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu, poručio je kako nije vrijeme za igranje igara, nego da se bude konstruktivan i odgovoran.

Schmidt je u obraćanju javnosti istakao kako su ovo dani žalosti i da je to pravo vrijeme da se shvati zašto je potrebno biti odgovoran.

-Želim svima odgovornim u ovoj zemlji poručiti da nije vrijeme za igranje igara nego da se bude konstruktivan.

Ako ima mjesto i vrijeme kada trebaju shvatiti zašto je potrebno biti odgovoran u ovoj zemlji to je danas i u utorak u Srebrenici – zaključio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Šchmidt je zajedno sa članom državnog predsjedništva Denisom Bećirovićem, i drugim brojnim zvanicama, ispratio u 12 sati kamion sa posmrtnim ostacima 30 žrtava genocida koji bi u poslijepodnevnim satima treba stići u Potočare.

Bećirović se obratio danas ispred zgrade Predsjedništva BiH, dok je kolona kamiona s tabutima bila ispred te institucije.

-Postoje pravosnažne presude najviših sudova da je počinjen genocid nad Bošnjacima. Postoje brojne presude Haškog tribunala o tome. Te presude treba dobro čitati i analizirati.

Međunarodna zajednica treba izvući pouke, nedopustivo je da imamo pojave negiranja presuđenog genocida.

U tom smislu obaveza je nadležnih organa BiH zajedno sa međunarodnom zajednicom da u narednom periodu snažnije djeluju kako bi zaštitili dostojanstvo žrtava genocida i njihovih porodica – rekao je Bećirović tokom današnjeg obraćanja.

Dodao je da će pokušati ne govoriti o pojedincima koji svojim ponašanjem ugrožavaju mir i sigurnost.

-Na primitivizam pojedinih iz RS reagovat ćemo zakonitim i legalnim djelovanjem, čuvajući mir za svakog čovjeka u BiH – ističe Bećirović – prenosi Avaz.

Brojni građani danas su u Sarajevu ispratili kolonu s posmrtnim ostacima 30 žrtava koji će konačan smiraj dočekati u Srebrenici.

Podsjetimo, kolektivna dženaza će biti klanjana 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.