Visoki predstavnik Christian Schmidt javno i nedvosmisleno o sastanku u Briselu: Dokument ide u pravcu napretka BiH ka EU

Bh. lideri političkih stranaka su sinoć u Briselu održali sastanak na poziv predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, a kojem je prisustvovao i Josepp Borrell visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Usvojen je i dokument u Briselu o postignutom političkom sporazumu o principima osiguravanja funkcionalnosti Bosne i Hercegovine kako bi napredovala na evropskom putu. To je podržao i Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

“Visoki predstavnik Schmidt pozdravlja jučerašnje razgovore u Briselu i politički sporazum koji ide u pravcu napretka BiH na putu ka EU, koji su dogovorili bh. političari u prisustvu predsjednika Vijeća EU Micehela i visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Borrella”, poručili su iz OHR-a na Twitteru.

Podsjetimo da su se predstavnici 12 političkih stranaka iz BiH usaglasili oko usvajanja ovog dokumenta.

Izjavu su prihvatili: Petar Đokić (SP), Milorad Dodik (SNSD, i član Predsjedništva BiH), Šefik Džaferović (SDA, predsjedavajući Predsjedništva BiH), Edin Forto (NS), Bakir Izetbegović (SDA), Elmedin Konaković (NiP), Željko Komšić (DF, član Predsjedništva BiH), Nermin Nikšić (SDP), Nermin Ogrešević (NES), Elzina Pirić (PDA), Senad Šepić (NB), Nenad Stevandić (US).

Dokument pod nazivom ‘Politički dogovor o načelima osiguravanja funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na europskom putu‘ je prihvaćen uz suzdržanost lidera PDP-a Branislava Borenovića i DNS-a Nenada Nešića. Sastanku nisu prisustvovali lider HDZ BiH Dragan Čović, SBB BiH Fahrudin Radončić i SDS-a Mirko Šarović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.