Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona Bosne i Hercegovine!

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je upotrebom bonskih ovlasti nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Schmidt je nametnuo takozvane tehničke izmjene čime se unapređuje integritet izbornog procesa tj. stvaraju se preduslovi za transparetnije i fer izbore što podrazumijeva i uvođenje tehnologije za nadziranje kompletnog izbornog procesa.

“Nema provstepenih i drugostepenih građana u BiH, ovdje žive tri konstitutivna naroda. Danas nalažem i donosim paket transparentnosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju i izbore.

Ne dopuštam ratnohuškačku retoriku”, rekao je Schmidt u svom obraćanju – javlja Klix.

Iako se danima o tome špekulisalo, visoki predstavnik danas nije nametnuo političke izmjene izbornog zakona koje se odnose na uvođenje 3-postotnog cenzusa u kantonima za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH te zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

“Očekujem rezultate. Donio sam paket transparentnosti. Druge stvari treba da razmatra predsjednik Michel. Važno je da se ispune obaveze sa sudskim presudama.

Radit ćemo na tome da osim nekih vrlo grubih komentara postoji način da se o tome razmissli. Niko ne smije se plašiti da ima ikakve namjere ili pokušaja da mu se uskrate prava”, poručio je Schmidt.

Političke izmjene, kako je ranije danas najavljeno, stavljene su “na čekanje” šest sedmica koliki je rok domaćim političarima da pokušaju postići unutrašnji dogovor oko spornih stavki.

“Ne smije biti diskriminacije, pozivam odgovorne političare da razgovaraju o tome.

Mislim da je pred nama jedan veliki posao nakon izbora 2. oktobra. Doći će ljudi iz Evrope, pitat će gdje je napredak”, dodao je Schmidt.

Nakon što su prošle sedmice mediji otkrili dijelove nacrta izmjena, tome su se usprotivili brojni političari i građani u entitetu FBiH, a ni kompletna međunarodna zajednica nije oduševljena dokumentom.

Čak su i mnogi članovi Bundestaga reagovali na Schmidtove planove izražavajući snažno neslaganje, kao i europarlamentarci.

No, iza Schmidta su otvoreno stale Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija uz poruku da snažnu podržavaju sve njegove odluke.

Probosanske stranke u Federaciji BiH danima su pozivale Schmidta da ne nameće izmjene Izbornog zakona koje zadiru u entitetski ustav jer, tvrde, samo pravi novi problem u BiH i uvodi novu diskriminaciju u društvu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.