Visoki predstavnik Christian Schmidt nedvosmisleno “dao na znanje”: “9. januar 2024. godine se u tom okviru i na taj način neće dogoditi”

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je u intervjuu za list Oslobođenje komentirao proslavu 9. januara kao “Dana RS-a” kojega je Ustavni sud BiH već proglasio neustavnim najavljujući da je njegovo obilježavanje naredne godine upitno.

Schmidt se u osvrtu na nedavno obilježavanje 9. januara u Istočnom Sarajevo kazavši da očekuje od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da provjeri i pregleda govore, odnosno sve ono što su javni dužnosnici tog dana izjavili, a što je u suprotnosti sa presudom Ustavnog suda.

“Rekao sam da tamo ništa nemaju tražiti službenici iz državne službe i zbog toga polazim od pretpostavke da će se brižljivo analizirati i provjeriti sve šta se tamo dešavalo.

Sada se moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost. Treba reći da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi.

Dakle, mogu se slaviti i državni i praznici entiteta, ali to se može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave”, kazao je Schmidt za Oslobođenje.

SLOBODA MEDIJA

“Upravo sada je potrebno da međunarodna zajednica radi na smirivanju tenzija, a taj rad podrazumijeva slobodu medija i novinarstva i svaki čovjek se treba pouzdati u taj naš rad.

Svako ima pravo da kaže svoje mišljenje slobodno dok ne vrijeđa druge, a novinarski zadatak je da kažu, pitaju i govore i neprijatne stvari. Zbog toga bih zamolio da se novinari poštuju.

Ne mora se novinar uvijek i u svakom trenutku slagati sa svim što postoji.”

I SDA I STRANKE OSMORKE O VLASTI PRIČAJU POZIVAJUĆI SE NA VAS I OČEKUJUĆI VAŠU REAKCIJU. HOĆE LI JE BITI?

“Ja mislim da su na potezu oni koji su izabrani u parlamente.

Oni trebaju formirati vlast jer to je u prvom redu zadatak izabranih zvaničnika, a ne institucija međunarodne zajednice.”

U nastavku pogledajte cijeli intervju s visokim predstavnikom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.