Visoki predstavnik Christian Schmidt nedvosmisleno: “Šira međunarodna zajednica od vodećih političkih aktera BiH ne očekuje ništa manje nego potpuni angažman i opredijeljenost za proces pristupanja EU-u”

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u petak se u Sarajevu sastao s austrijskim saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Alexanderom Schallenbergom i njegovim italijanskim kolegom Antonijom Tajanijem, koji se nalaze u zajedničkoj posjeti BiH.

Sastanak je bio dobra prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana, s naglaskom na evropske aspiracije BiH u svjetlu kandidatskog statusa koji je dobila za članstvo u EU.

“Odluka Vijeća Evropske unije da dodijeli kandidatski status za članstvo u EU-u Bosni i Hercegovini bila je prijeko potreban poticaj za stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine i dobar odgovor na trenutne geopolitičke izazove”, istakao je Schmidt i izrazio svoja očekivanja prema domaćim akterima “da iskoriste postignuti zamah i to na najbolji mogući način“.

Dodao je da je Evropska unija još jednom potvrdila svoju opredijeljenost i posvećenost.

“Šira međunarodna zajednica od vodećih političkih aktera Bosne i Hercegovine ne očekuje ništa manje nego potpuni angažman i opredijeljenost za proces pristupanja EU-u“, poručio je Schmidt.

Izrazio je zahvalnost ministrima Schallenbergu i Tajaniju na kontinuiranoj podršci njihovih zemalja razvoju Bosne i Hercegovine.
Također je iskoristio priliku da zahvali na podršci koju Austrija i Italija pružaju Uredu visokog predstavnika (OHR) i mandatu visokog predstavnika u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

Tajani i Schallenberg i sa članovima Predsjedištva BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antonija Tajanija i ministra za Europu i internacionalne poslove Republike Austrije Alexandera Schallenberga.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine poželjeli su dobrodošlicu ministrima vanjskih poslova Republike Italije i Republike Austrije te istaknuli da su bilateralni odnosi sa dvije zemlje dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Izrazili su zahvalnost ministrima vanjskih poslova Italije i Austrije na kontinuiranoj podršci u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine.

Posebno su se zahvalili na snažnoj podršci ove dvije zemlje prilikom dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Pozdravili su stavove vlada ove dvije zemlje da europska perspektiva Zapadnog Balkana treba biti prioritet djelovanja EU u budućem razdoblju.

U tom kontekstu ministri Tajani i Schallenberg su kao jedan od glavnih ciljeva posjete Bosni i Hercegovini istaknuli ubrzanje europskog puta naše zemlje. Naglasili su snažnu podršku reformama koje Bosna i Hercegovina poduzima na putu ka punopravnom članstvu u EU, te očuvanju sigurnosti i stabilnosti regije.

Sudjelovanje Austrije i Italije u EU misiji EUFOR Althea pomaže u kreiranju unutrašnje stabilnosti i očuvanju mira i stabilnosti, rečeno je na sastanku.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine istaknuli su da Bosna i Hercegovina ostaje privržena daljem jačanju regionalne suradnje, te intenziviranju aktivnosti na realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Na ekonomskom planu Republika Austrija i Republika Italija predstavljaju jedne od najvećih i najznačajnijih trgovinskih i investicijskih partnera u BiH. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izrazili su uvjerenje da će se ekonomska suradnja i dalje razvijati i unapređivati na obostrani interes.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.