Visoki predstavnik Christian Schmidt nedvosmisleno upozorio zbog dešavanja u RS: “Ne radi se samo o retorici, svjedočimo sprovođenju agende koja ugrožava BiH”

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je tokom vanrednog sastanka sa ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira razgovarao o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i prezentirao svoja zapažanja. Još jednom je imao poruku za dio političke garniture koja potencira narativ o razdruživanju.

Komandant EUFOR-a, generalmajor Laszlo Sticz, također je dao svoju ocjenu sigurnosne situacije u BiH. Visoki predstavnik je posebnu pažnju posvetio ponovljenim najavama o otcjepljenju koje dolaze od strane rukovodstva Republike Srpske.

“Ovakve se najave ponekad odbacuju kao puka politička retorika. Ja ne mislim tako: Svjedočimo provođenju političke agende kojom se ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Zvaničnici Republike Srpske bi trebali objasniti svoju kritiku provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Otcjepljenje od države Bosne i Hercegovine u svakom slučaju nije opcija.

Evropske integracije ne smiju biti dovedene u pitanje. Ali, moramo garantirati i prava entiteta, što već i radimo. Svi u Bosni i Hercegovini imaju pravo živjeti u miru i bez diskriminacije.

Ovo su činjenice:

Ne postoji zakonsko pravo na otcjepljenje i entiteti nisu države. Entiteti postoje samo zato što postoji Bosna i Hercegovina. Ko god to dovodi u pitanje prihvata sukob, a međunarodna zajednica to neće dozvoliti”, rekao je.

Naglasio je i da ova institucija vrlo pažljivo prati i to da li se i kakve aktivnosti poduzimaju u Republici Srpskoj, a koje bi mogle voditi ka narušavanju reda u BiH. Ponovljeno je da međunarodna zajednica garantira postojanje države Bosne i Hercegovine, kao i mir i sigurnost svih građana.

“Niko nema pravo da to ugrožava. Svaki pokušaj destabiliziranja smatram ozbiljnim ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Građani ove zemlje napravili su iskorake ka pomirenju i suživotu koji su prije trideset godina djelovali nezamislivo. Stoga je jasno u kom pravcu sve zajednice u ovoj zemlji žele ići – ka prosperitetnoj budućnosti u Evropskoj uniji”, dodao je Schmidt.

Nakon sastanka političkim elitama u BiH je poručio da je upravo to ono što oni moraju ostvariti.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.