Visoki predstavnik Christian Schmidt novizabranim članovima Predsjedništva BiH poručio: “Najviši prioritet mora biti brzo formiranje vlasti na svim nivoima”

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt čestitao je novoizabranim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Denisu Bećiroviću, Željki Cvijanović i Željku Komšiću – i poželio im sreću u zajedničkom radu za dobrobit svih građana BiH.

Naglasio je značaj brzog formiranja vlasti i provođenja prioritetnih reformi kako bi BiH ostvarila status kandidata za članstvo u EU u decembru te postigla napredak u euroatlantskim integracijama.

Pismo visokog predstavnika prenosimo u cijelosti:

“Koristim ovu priliku da Vam čestitam na izboru u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i poželim puno uspjeha u budućem zajedničkom radu na dobrobit svih građana BiH.

“Zastupate interese svih građana bez razlike”

Preuzimanje ove dužnosti nosi veliku odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine. Vi, kao članovi Predsjedništva, zastupate interese svih građana Bosne i Hercegovine, svih njenih konstitutivnih naroda i Ostalih, bez razlike.

Biti ćete u poziciji da oblikujete javni diskurs, da spajate ljude i da na pozitivan način doprinesete osiguranju političke stabilnosti, jedinstva i održanja mira. Imamo zajedničku odgovornost za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i za ubrzanje reformskih procesa.

Svi ovi napori imaju za cilj da osiguraju da Bosna i Hercegovina bude stabilna i prosperitetna zemlja poželjna za život, te da spriječe daljnji odlazak mladih ljudi – što je problem koji ekonomski, socijalno i politički ugrožava same temelje Bosne i Hercegovine.

Brzo formiranje vlasti na svim nivoima mora biti najviši prioritet, nakon čega slijedi nastavak reformi koje unapređuju euroatlantsku integraciju Bosne i Hercegovine.

Evropska budućnost Bosne i Hercegovine je neosporna i predstavlja najvažniji strateški vanjskopolitički prioritet. Do decembra ove godine, Evropska unija bi mogla donijeti ključnu odluku o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine.

Opredjeljenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ispuni preostale važne prioritete neophodne da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status u Evropskoj uniji ima najveći značaj.

Pozivam vas da, zajedno sa svima onima koji imaju političku odgovornost, fokusirate napore na postizanje rezultata u cilju izgradnje temelja za integraciju u EU. Pripremiti zemlju za evropsku budućnost je historijski zadatak.

Jačanje jedinstva države

Po mom mišljenju, drugi predstojeći izazovi koje treba rješavati su jačanje jedinstva države, deblokiranje imenovanja u nekoliko državnih institucija (kao što je Upravni odbor Centralne banke BiH, Komisija za Aneks 8, itd.), borba protiv korupcije u svim sferama društva, osiguranje ekonomskog razvoja i reformi i provođenje dugoočekivane ustavne reforme.

Usvajanje i implementacija nediskriminatornog zakonodavstva je prioritetan zadatak izabranih organa vlasti u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica je spremna podržati ove napore.

Ured visokog predstavnika i ja lično smo spremni da vam pomognemo na tom putu i podržat ćemo Vas u Vašem radu.

Očekujem da ćemo sarađivati i ubuduće.

Koristim ovu priliku da Vam uputim izraze mog najdubljeg poštovanja – napisao je Schmidt.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.