Visoki predstavnik Christian Schmidt o slučaju “Kovačević protiv BiH”: Presuda Evropskog suda novo je ohrabrenje da tražimo način da izbjegnemo diskriminaciju

Povodom odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Kovačević protiv Bosne i Hercegovine” kratkom izjavom oglasio se i visoki predstavnik Christian Schmidt. Podsjećamo, Evropski sud jučer je objavio sadržaj presude utvrdivši da je aktivno biračko pravo Kovačevića prekršeno jer mu nije dozvoljeno da zbog etničkog ili teritorijalnog uslova na izborima glasa za kandidate za Dom naroda BiH i Predsjedništvo BiH koji bi na najbolji način štitili njegove interese.

“Ovo je novo ohrabrenje da tražimo način da izbjegnemo diskriminaciju i da odgovorimo zahtjevima evropskih standarda i zahtjevima Evropske konvencije o ljudskim pravima”, rekao je Schmidt.

Na jučerašnjoj press konferenciji apelant Slaven Kovačević rekao je da presuda nije napad na Dejtonski sporazum uputivši žestoku kritiku visokom predstavniku.

Na početku je kazao da je primjetio da postoje neki koji bi problematizirali njegovo nacionalne izjašnjavanje.

Na danas održanoj press konferenciji zastupnika i delegata DF-a i Slavena Kovačevića, organizovanoj povodom presude Evropskog suda za ljudska prava, Kovačević je rekao da je OHR osramoćen i da je ovo njegova pobjeda nad visokim predstavnikom.

Na početku je kazao da je primjetio da postoje neki koji bi problematizirali njegovo nacionalne izjašnjavanje.

“Ja sam Bosanac i Hercegovac, a to nije isto što i etnička pripadnost. Oni koji ne znaju razliku, to je njihova stvar. Ni u jednom zemlji na svijetu to nije isto. Ja u svojoj tužbi nisam isticao etničku pripadnost. Ja sam ovo uradio kao građanin Bosne i Hercegovine”, rekao je Kovačević.

Istakao je da je dokazao da nema razumnog prava da se njegova mogućnost glasanja na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo BiH sužava na bilo koji način.

“Srušen je koncept legitimnog političkog predstavljanja konstituentnih naroda, kako piše u Ustavu. Jer, kako je to Sud utvrdio ova zemlja treba da obezbijedi primarno građansko predstavljanje u institucijama vlasti.

Etničko predstavljanje u institucijama vlasti direktan je udar na demokratiju, jer Vijeće Evrope garantira pravo svih građana na individualnom nivou. Učinili smo da se suverenitet vraća u ruke nas građana, svih građana, koliko god da nas ima u BiH”, rekao je Kovačević – prenio je Klix.

Naglasio je da su osnovni nositelji suvereniteta građani, niko drugi.

“Ova presuda kaže da država mora preći na građanski koncept predstavljanja kao temeljni princip. Ovaj sadašnji Dom naroda BiH ne biramo mi na izborima. Tamo se pojavljuju ljudi koji uopšte nisu bili na izborima.

Dom naroda je zakonodavni organ koji govori u ime svih građana. A u trenutnoj situaciji odgovaraju samo strankama. U Domu naroda delegati nemaju nikakav legitimitet”, rekao je Kovačević.

U nastavku je rekao da moramo preći sa etničkog na građanski koncept, jer je to neminovnost u Evropskoj uniji, što je kako je naglasio suština presude Evropskog suda.

“Ovo nije napad na Dejtonski sporazum. Naš zadatak je nadograditi Ustav Bosne i Hercegovine. Nikad ovakva BiH neće ući u Evropsku uniju. Zanima me šta će reći zemlje Kvinte i OHR, koji je ovom presudom osramoćen.

On je pokušao da uvede etnički izborni prag pa je to pretvorio u etnički količnik. Ovo je moja pobjeda nad visokim predstavnikom”, rekao je Kovačević.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.