Visoki predstavnik Christian Schmidt obratio se javnosti: “Brzo zakonsko procesuiranje svih osoba koje negiraju ratne zločine je pitanje koje je značajno za unapređenje procesa pomirenja u društvu”

Tokom posjete Memorijalnom centru Srebrenica i susreta s udruženjima koja okupljaju žrtve genocida, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je s njima govorio i o tome šta se može učiniti da se nadležnim državnim institucijama pomogne u borbi protiv negiranja genocida i ratnih zločina počinjenih u Srebrenici, uključujući i borbu protiv veličanja ratnih zločinaca.

Schmidt se osvrnuo i na načine na koje se mogu izbjeći nesporazumi, kao i na jačanje napora usmjerenih na izbjegavanje zloupotrebe genocida u Srebrenici u političke svrhe.

“Brzo zakonsko procesuiranje”

Dodao je da je “također apsolutno neophodno pažljivo i precizno birati riječi kada se govori o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima”.

“Brzo zakonsko procesuiranje svih osoba koje negiraju ratne zločine ili veličaju počinitelje ovih zločina je pitanje koje je značajno za unapređenje procesa pomirenja u društvu.

Negiranje ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca negativno utječu na napore koji se poduzimaju u cilju pomirenja, a nadležne institucije moraju rješavati ovo pitanje uz punu primjenu zakona”, rekao je Schmidt.

U ovom kontekstu, Schmidt je upoznao sagovornike o sastanku sa državnim tužiocem održanom kako bi se razmotrilo šta se još može učiniti u cilju efikasnijeg rješavanja pitanja negiranja ratnih zločina.

S tim u vezi, Schmidt se obavezao da će pomoći u pronalaženju međunarodnih partnera s ekspertizom iz ove oblasti kako bi se pravosudnim institucijama BiH pomoglo da energičnije procesuiraju slučajeve negiranja ratnih zločina ili veličanja ratnih zločinaca.

Nakon odluke koju je donio o izmjenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida počinjenog 1995. godine,

Schmidt je želio čuti informacije o konkretnom utjecaju te odluke u smislu njenog doprinosa lakšem provođenju aktivnosti koje obavlja Memorijalni centar.

“Rad i naslijeđe Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari su važni za napore koji se poduzimaju u cilju pomirenja u bh. društvu.

Da bi obavljao ovu važnu ulogu, Memorijalni centar se treba razvijati bez opterećenja finansijskim pitanjima”, poručio je Schmidt.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.