Visoki predstavnik Christian Schmidt osudio prijetnje i napade na članove i članice CIK-a

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt izrazio je podršku za Centralnu izbornu komisiju i osudio je prijetnje i napade na članove i članice te institucije, te pozvao nadleže da reaguju.

“Visoki predstavnik osuđuje prijetnje i lične napade na članove i članice Centralne izborne komisije BiH te poziva na odgovarajuću reakciju nadležnih institucija”, objavljeno je na Twitter nalogu OHR-a.

“Visoki predstavnik izražava punu i bezpogovornu podršku Centralnoj izbornoj komisiji kao nezavisnoj državnoj instituciji te nastavku izvršavanja njenih zadataka u skladu sa zakonom i bez neprimjerenih uticaja i političkih pritisaka”, navodi se u objavi.

Podsjetimo, jučer je Vanja Bjelica Prutina, članica Centralne izborne komisije, na sjednici CIK-a emotivno progovorila o prijetnjama s kojim se susreće.

“Irena Hadžiabdić i ja smo diskriminisane na osnovu pola i u više navrata pretrpile smo različite vidove verbalnog nasilja.

Tonovi s kojim su nam se obraćali bili su zastrašujući.

Vidno sam uzenemirena činjenicom da kandidat za predsjednika RS ponovo govori o meni lično, ovoj put kao o nekome ‘ko ruši Republiku Srpsku’.

Razlog tome je što sam podržala odluku o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjenika RS“, rekla je, između ostalog, Bjelica.

Tvrdi da ovo nije prvi put da je izložena medijskom linču, te da je na isti način bila izložena i za prošle izbore kada je zbog poništenja izbora u Doboju i Srebrenicu nazvana “srpskom fukarom”.

“Otišlo se i korak dalje, raspravljalo se o mom porodičnom životu, bračnom partneru, čime se direktno krši moje pravo na privatni i porodični život koje predstavlja jedno od osnovnih prava.

Tada kada sam nazvana ‘srpskom fukarom’, to je jedno vrijeme trajalo i sada vidimo da u Doboju nakon poništenih izbora gotovo 400 članova obuhvaćeno je optužnicom, a neke su optužnice i potvrđene.

Ja sam omogućila građanima RS da se spriječi krađa njihove volje. Kod poništavanja izbora izbora u Srebrenici i Doboja, svi smo dobili krivične prijave”, istaknula je članica CIK-a, uz apel na Tužilaštvo da svi po tim krivičnim prijavama i odgovaraju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.