Visoki predstavnik Christian Schmidt pisao vlastima u RS-u: “Proslava 9. januara nije zajedničko sjećanje i evropska vrijednost”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pisao je predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj povodom najave obilježavanja 9. januara, neustavnog tzv. dana RS-a.

Na početku pisma, Schmidt podsjeća da je Ustavni sud BiH nizom odluka utvrdio da je proglašenje devetog januara “danom Republike Srpske” neustavno.

“Ove odluke su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati.

Svi javni organi i zvaničnici u BiH imaju obavezu pridržavati se ustavnog poretka BiH”, poručio je Schmidt.

Podsjetio je i da je Ustavni sud BiH istakao kako obilježavanje 9. januara “ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sjećanje, koje doprinosi jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti od posebnog značaja u multietničkom društvu, zasnovanom na poštivanju različitosti”.

“Kao takvo, to ne samo da ugrožava vladavinu prava, već i izgradnju povjerenju te nije u skladu sa evropskim vrijednostima inkluzivnosti, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije”, istakao je visoki predstavnik.

Naglasio je kako su oba bh. entiteta i Distrikt Brčko multietnički pa stoga i njihovi praznici trebaju povezivati ljude, a ne dijeliti ih.

“Dejtonski mirovni okvir zahtijeva međusobno poštovanje i razumijevanje.

To je i duh Ustava Republike Srpske kao entiteta BiH.

Vjerujem da bi odgovorni lideri iz cijelog političkog spektra i svih nivoa vlasti trebali zajedno raditi na tom cilju”, navedeno je u Schmidtovom pismu.

Poručio je i da je poštovanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu zasnovanom na evropskim vrijednostima, kamen temeljac održivog mira, stabilnosti i napretka države.

Podsjećamo, na inicijativu predsjednika RS-a Milorada Dodika, centralna proslava neustavnog Dana RS-a, 9. januara, iz Banje Luke će ove godine biti prebačena u Istočno Sarajevo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.