Visoki predstavnik Christian Schmidt po prvi put sa Centralnom izbornom komisijom BiH, evo o čemu se razgovaralo…

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar i članovi CIK-a danas su održali online sastanak sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom.

Bio je ovo ujedno i prvi sastanak Centralne izborne komisije BiH sa Schmidtom, od kako je preuzeo dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Na sastanku je razgovarano je o aktivnostima koje provodi Centralna izborna komisija BiH na organizaciji Općih izbora 2022. godine u BiH, a akcenat je stavljen na činjenicu da Centralnoj izbornoj komisiji BiH nisu još uvijek stavljena na raspolaganje finansijska sredstva za vršenje ovlaštenja iz njene nadležnosti, u koje spada organizacija i provedba Općih izbora.

Također, riječi je bilo i o postupanju drugih nadležnih institucija Bosne i Hercegovine u obezbjeđivanju finansiranja izbora u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH i Zakona o finansiranju institucija BiH.

“Istaknute su aktivnosti koje je Centralna izborna komisije BiH provodila, i koje i dalje provodi sa ciljem jačanja integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, te ispunjavanja relevantnih preporuka OSCE/ODIHR- a i Venecijanske komisije, kao i doprinosu Centralne izborne komisije BiH u reformi izbornog zakonodavstva u BiH”, saopćeno je iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.