Visoki predstavnik Christian Schmidt poslao poruke uoči današnjih protesta ispred OHR-a: “Mirne demonstracije su temeljno pravo u demokratiji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo”

Neformalna grupa građana pod nazivom “ReSTART” i Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” organizovat će danas u 14 sati protest ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), a oglasio se i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Organizatori će na protestu pozvati na “zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora”.

Koordinacija boračkih udruženja FBiH odazvat će se pozivu Kruga 99 i organizacije ReStart i podržati proteste.

Stava su kako, “nažalost, visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice direktno podržavaju HDZ u Federaciji BiH i Dodika u entitetu RS”.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost Udruženju građana “Restart BH” za privremenu izmjenu režima saobraćaja na dijelu saobraćajnice Zagrebačka – krajnja saobraćajna traka koja se prostire neposredno naspram zgrade OHR-a,

a po potrebi i obustave saobraćaja, uz prethodnu procjenu i saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova KS, za 31. marta 2023. godine u vremenu od 14:00 do 16:00 sati, radi održavanja mirnih protesta u organizaciji navedenog udruženja.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se od potpune obustave motornog saobraćaja, kao i javnog prijevoza u dijelu kolovoza ili punom profilu saobraćajnice u skladu sa procjenom MUP-a KS gdje će se, u tom slučaju, saobraćaj usmjeravati alternativnim pravcima.

Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno završetka protesta, uspostaviti će se redovni režim saobraćaja.

Oglasio se i Schmidt

Visoki predstavnik Christian Schmidt oglasio se na Twitteru uoči protesta koje ispred OHR-a organizuju Krug 99 i Restart.

“Mirne demonstracije su temeljno pravo u demokratiji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo”, rekao je Schmidt.

Dodao je da on to poštuje te da je otvoren za objektivnu razmjenu mišljenja na teme od zajedničkog interesa.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.