VIsoki predstavnik Christian Schmidt potpuno otvoreno poručio: “Milorad Dodik je u prilici da prokocka jednu važnu šansu”

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini govorio je o svojim posljednjim odlukama, ali i o trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

U razgovoru za BHRT, Schmidt je kazao kako su novim odlukama napravili veliki korak u budućnosti. Također, kazao je da li se smatra nepoželjnom osobom u Bosni i Hercegovini.

“Svašta se priča, naučio sam da se ovdje ima priča, ali kada je riječ o činjenicama, naravno u cijelom tom slijedu od Paddy Ashdowna do danas ja sam visoki predstavnik i nadam se da nakon mene neće biti mnogo mojih nasljednika jer ovdje je bitan put u evropskoj integraciji, a to znači u samostalnost”, kazao je Schmidt za BHRT.

Bosna i Hercegovina ima zajedničku državnost, naglašava Schmidt, a ona ide u Evropu i ona mora odlučiti šta je važno za Federaciju BiH i za Republiku Srpsku, ali i Brčko jer to je osnova Bosne i Hercegovine.

“Ne osjećam se uopšte nepoželjnim ovdje.

Naučio sam da razlikujem između političkog diskursa ili političkih izjava raznih vrsta, ima jedan jedan koji se nikako ne želi s mnom sastati.

Ako se dobro sjećam čak nije otišao ni u Mostar da ne bi mene susreo, ali mislim da je sasvim suprotno – ima jako mnogo ljudi, oni normalnijih, koji nisu na političkoj sceni, a koji su puno otvoreniji i srdačniji prema meni i ja to osjetim”, komentirao je visoki predstavnik nedavnu izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika “da se nije odazvao pozivu na mostarski sajam, jer se nije htio sastati s visokim predstavnikom.”

Schmidt misli da je Milorad Dodik u prilici da prokocka jednu važnu šansu.

Udruženje građana ReSTART BiH je za 9. maj kada se obilježava i Dan pobjede nad fašizmom, zakazao proteste na kojima će, kako kažu, ponuditi i rješenja za Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da Schmidt, kako oni navode, nije riješio probleme.

“Demonstracije su osnovno ljudsko pravo i sve je to dobro dok su one mirne. Svako ima pravo da kaže šta želi i izrazi svoje neslaganje. Međutim, ono što meni fali je ‘treba to i to’, i potrebno je napraviti put kako doći do svojih ciljeva.

Kada su u pitanju sva ta traženja, zahtjevi, to je do Parlamenta BiH koji treba da dopuni Dejtonski mirovni sporazum, Dejtonski Ustav i Dejton generalno.

Onih 14 tačaka evropskih normi, presuda Sejdić-Finci i sve ostale presude koje treba implementirati, to treba da riješi Parlament.

Ja sam spreman i vrlo rado ću pomoći, ali ne želim da stalno neko u okviru svojih kompetencija, kao što su one koje ja imam, da se tu mora tražiti izlaz i da se one moraju primijeniti.”

“Odluke koje zapravo trebaju da donesu oni koji su izabrani, ja sam zapravo dopunio iste kako bih zaustavio nove blokade. Bilo je i ranije blokada, pa je to svjetski rekord.

U Federaciji BiH ste imali Vladu koja uopšte nije bila birana u Parlamentu i koja je praktično bila u tehničkom mandatu. Ne znam da li je je to ikada zabilježeno u svijetu”, podvukao je Schmidt.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.