Visoki predstavnik Christian Schmidt sa zabrinutošću je primio informaciju o slučaju nasilja u Gacku te poziva sve institucije da identificiraju umiješane osobe

Visoki predstavnik Christian Schmidt sa zabrinutošću je primio informaciju o slučaju nasilja u Gacku te poziva sve institucije da identificiraju umiješane osobe, utvrde činjenice i njihove namjere, naveli su iz OHR-a BiH. Visoki predstavnik Schmidt želi ponoviti svoj jasan stav iznesen na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a da svaki oblik zastrašivanja povratnika predstavlja kršenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i neprihvatljiv čin koji treba biti procesuiran.

Podsjetimo, u Gacku se 2. maja desio napad na povratnike uz upotrebu vatrenog oružja, o čemu je javnost prvi obavijestio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, koji je na društvenim mrežama podijelio i fotografije.

Napad su osudili mnogi, uključujući federalnog ministra unutrašnjih poslova Ramu Isaka i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denisa Zvizdića.

To je napravio i načelnik Gacka Ognjen Milinković, pozvavši nadležne institucije da odrade svoj posao te što prije pronađu napadača i primjereno ga kazne.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Nerin Dizdar saopćio je da se dogodio napad na povratničku porodicu u Gacku, prilikom čega je korišteno vatreno oružje.

Dizdar je u objavi na svom Facebook nalogu podijelio i fotografije na kojem se može vidjeti kuća na koju je izvršen napad, kao i rupa od, vjerovatno, metka na jednom od prozora.

“Dobijam informacije o novom napadu na povratnike, ovaj put u Gacku, i to uz upotrebu vatrenog oružja.

Još jedan dokaz da trovanje javnog prostora šovinizmom i bježanje od istine i odgovornosti ponovo stavljaju metu na čelo žrtvama”, napisao je Dizdar na Facebooku.

Dizdar je dodao da od entitetskih vlasti traži hitni pronalazak i procesuiranje odgovornih.

“Kao što smo premijer i ja rekli povratnicima u Gacko prije par dana, naša podrška njima će biti veća i jača nego ikada. Od vlasti entiteta opet tražimo hitno procesuiranje i otkrivanje krivaca.

Od pomoći bi bilo i da prestanu sa širenjem govora mržnje, ali se u to ne uzdamo.

U tome ih dalje spriječiti mogu državni pravosudni organi”, dodao je Dizdar.

Naglasio je da će Ministarstvo odmah na mjesto događaja poslati svoje predstavnike.

VEZANI TEKST: Nermin Nikšić uputio žurno pismo Miloradu Dodiku i Radovanu Viškoviću: “Ako izostane reakcija institucija to ne možemo smatrati incidentima”

“Ministarstvo će već ujutro na lice mjesta poslati svoje predstavnike, kako bi se procijenila šteta na stambenom objektu, kao i stanje povratničke porodice, te osigurala sva potrebna podrška”, naglasio je Dizdar.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.