Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti nakon sjednice PIC-a: “BiH mora ispuniti uvjete na putu prema Europskoj uniji”

Christian Schmidt, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, nakon današnje sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC), održao je konferenciju za medije.

“Najvažnija poruka sa sjednice je sljedeća – Međunarodna zajednica je odlučna u svojoj namjeri da podržava Bosnu i Hercegovinu intezivno i koliko god to bude potrebno.

Razgovarali smo o nekoliko važnih pitanja. Jedno od njih bilo je kako ponovo vratiti povjerenje birača u izborni sistem”, rekao je Christian Schmidt,visoki predstavnik.

Zatim je podvukao da se mora riješiti pitanje državne imovine.

“Niko neće biti isključen u okviru ovih aktivnosti. Zabrinuti smo zbog nepoštivanja ljudskih prava, zbog nepoštivanja prava manjina. Također imali smo neke slučajeve koji su spomenuti i tiču se nepropisnog djelovanja organa vlasti, pogotovo u Republici Srpskoj”, naglasio je Schmidt – javlja Radio Sarajevo.

Istakao je da Bosna i Hercegovina mora ispuniti uvjete na putu prema Europskoj uniji.

“Ponekad sam iznenađen da neki povezuju pitanje državne imovine sa nekim drugim temama. Govorimo o državnoj imovini koja se može nalaziti bilo gdje. Pitanje državne imovine je bez problema riješeno u svim drugim državama nastalim nakon raspada bivše Jugoslavije.

Također, pravne stručnjake i političare koji govore o ovoj temi treba podsjetiti da postoji Sporazum o sukcesiji iz 1991. a taj sporazum je potpisala između ostalog i BiH. To predstavlja osnovu sa koje smo počeli naše aktivnosti.

Obavijestio sam Upravni odbor PIC-a da imamo tu tehničku radnu grupu stručnjaka koji rade na ovom pitanju u nastojanju da pronađu rješenje prihvatljivo za građane.

Nisam ovdje da zadovoljim bilo kojeg predsjednika entiteta, ili vidjeli smo kako je neko iz RS tražio podršku gospodina Vladimira Putina. Bolje bi bilo da je pitao građane RS šta oni misle o tome”, istakao je Christan Schmidt.

Podvukao je da integritet izbornog procesa mora biti ojačan…

“To je jedan od najvažnijih uslova za BiH, za napredak na evropskim integracijama. Zapravo smo na sjednici pozdravili opredjeljenje Vijeća ministara i koalicionih partnera da nastave sa reformama, uključujući i reforme u vidu implementacije jačeg integriteta izbornog procesa.

Upravni odbor je naglasio i neke druge zadatke koje organi vlasti koje moraju ispuniti. To je napraviti konkretne rezultate u implementaciji 14 ključnih prioriteta i naći održivo rješenje pitanja raspodjele državne imovine”, kazao je Schmidt.

Podsjetimo, politički direktori PIC-a su u protekla dva dana imali sjednicu poslije koje su donijeli nekoliko zaključaka, a to su:

-Da vlasti odmah postignu konkretne rezultate u implementaciji 14 ključnih prioriteta na putu ka Evropskoj uniji;
-Da vlasti poboljšaju integritet izbornog procesa
-Da vlasti pronađu rješenje za državnu imovinu

Osudili su i prijetnje secesijom koje dolaze iz Republike Srpske.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.