Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Narodi Bosne i Hercegovine trebaju biti u mogućnosti da nastave učiti, raditi i živjeti zajedno kao što su to činili generacijama”

Visoki predstavnik Christian Schmidt u utorak je posjetio Stolac gdje se sastao sa direktorima Osnovne škole Stolac i Prve osnovne škole Stolac – koje rade kao “dvije škole pod jednim krovom” – Katarinom Matić i Ademom Haračićem.

Schmidt je pozvao vlasti u svim dijelovima BiH da rade više na iskorjenjivanju svih oblika diskriminacije u obrazovnom sistemu BiH.

Narodi Bosne i Hercegovine trebaju biti u mogućnosti da nastave učiti, raditi i živjeti zajedno kao što su to činili generacijama, zaključio je visoki predstavnik.

Naglasio je kako je dobro i neophodno što će cijela škola sada biti obnovljena nakon prošlogodišnjeg zemljotresa.

Istovremeno, javnost treba da prepozna napredak i pozitivna dešavanja u Stocu.

Visoki predstavnik se također sastao sa gradonačelnikom Stoca Stjepanom Boškovićem i razgovarao o cjelokupnoj situaciji u ovom gradu.

Schmidt je rekao da je intenzivniji dijalog koji premošćuje etničke i stranačke barijere jedini način da se postigne napredak:


„Važno je da svi građani Stoca pronađu zajednički jezik i krenu naprijed zbog bolje budućnosti za sve.

Vlasti treba da stvore sigurno i stabilno okruženje kako bi privukli investicije i uvjerili mlade ljude da ostanu živjeti u ovom prelijepom gradu“, rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je tokom sastanka sa šefom Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Stolac, Orhanom Tikvešom, istakao važnost međureligijskog razumijevanja i dijaloga, te očuvanja jednakih prava za pripadnike svih vjeroispovijesti.

Naveo je da je to jedini način da se očuva bogat i raznovrstan kolorit koji čini bosanskohercegovačko društvo.

Visoki predstavnik je također posjetio lokaciju budućeg mezarja prema prijedlogu Grada Stoca.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.