Visoki predstavnik Christian Schmidt se oglasio iz Minhena: “Za BiH je od suštinskog značaja da aktivno provodi reforme i jača svoje veze sa EU”

Visoki predstavnik Christian Schmidt je tokom sudjelovanja na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu istaknuo ključni značaj reformskog angažmana Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom. Visoki predstavnik Schmidt je naglasio da je za BiH neophodno dati prioritet naporima u pravcu euroatlantskih integracija kako bi jačala stabilnost, sigurnost i napredak kako u zemlji, tako i u regionu.

Sudjelujući u radu konferencije, visoki predstavnik Schmidt je učestvovao u diskusiji o unapređenju reformskih procesa u Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu, sastao se i sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU i transatlantskih partnera, visokim zvaničnicima EU i NATO-a, komandantom Komande združenih savezničkih snaga u Napulju admiralom Stuartom B. Munschom i specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan sir Stuartom Peachom.

“Angažman usmjeren na euroatlantske integracije ima ključni značaj za budućnost Bosne i Hercegovine.

Za BiH je od suštinskog značaja da aktivno provodi reforme i jača svoje veze sa EU kako bi osigurala stabilnost i prosperitet za svoje građane”, rekao je visoki predstavnik Schmidt.

Visoki predstavnik je istaknuo da je osiguranje integriteta izbora od suštinskog značaja za stvaranje stabilnog i sigurnog političkog okruženja koje pogoduje daljnjem razvoju i napretku zemlje.

“Integritet izbora je temeljni faktor u izgradnji povjerenja u politički sistem.

To je potrebno uskoro realizirati kako bi se unaprijeđena pravila mogla primjenjivati već tokom održavanja općinskih izbora u oktobru 2024. godine”, zaključio je visoki predstavnik Schmidt.

Jučer je Dodik ponovo zaprijetio opstrukcijama ukoliko visoki predstavnik interveniše.

“Odlučni smo da stavimo tačku na evropski put BiH ukoliko Christian Schmidt pokuša da se umiješa u izmjene Izbornog zakona”, dodao je Dodik.

Ponovo je iznio teze o donošenju “entitetskog izbornog zakona”.

“U tom slučaju RS će donijeti svoj izborni zakon i sprovoditi izbore”, napisao je Dodik na “Instagramu”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.