Visoki predstavnik Christian Schmidt se oglasio o protestima: Međuentitetska linija nije granica nego administrativna linija

Visoki predstavnik Christian Schmidt je izdao saopštenje u vezi najavljenih protesta duž međuentitetske administrativne linije, koji su planirani kao znak podrške predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. U izjavi iz OHR-a istaknuto je da visoki predstavnik Christian Schmidt smatra neprikladnim organiziranje političkih događaja duž međuentitetske administrativne linije koji bi mogli poticati na polarizaciju društva.

Također je napomenuto da međuentitetska administrativna linija nije granica između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, već samo administrativna podjela.

Dodatno, iz OHR-a su istakli da je sloboda kretanja između ta dva entiteta od suštinskog značaja i mora biti očuvana u svakom trenutku.

Svaki pokušaj predstavljanja međuentitetske administrativne linije kao linije koja dijeli Bosnu i Hercegovinu smatra se nepoštenim manipulacijama prema građanima.

Današnji najavljeni protesti na četiri lokacije duž međuentitetske administrativne linije u RS-u, tj. u Istočnom Sarajevu, Nevesinju, Loparama i Doboju, planirani su kao izraz podrške predsjedniku entiteta RS, Miloradu Dodiku.

Okupljanja su zakazana za 18 sati i planiraju se održati pola sata, uz napomenu da će saobraćaj biti obustavljen u tom vremenskom periodu.

Isak razgovarao sa Nešićem i šefom MUP-a RS-a o protestima: Niko neće dozvoliti bilo kakve incidente

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak razgovarao je s ministrom sigurnosti BIH Nenadom Nešićem, ministrom unutrašnjih poslova RS-a Sinišom Karanom i direktorima sigurnosnih agencija na državnim nivou u vezi najavljenih protesta na entiteskoj liniji.

Tokom razgovora zaključeno je kako ne postoje nikakve indicije da će u Bosni i Hercegovini doći do bilo kakvog narušavanja javnog reda i mira kao i da je sigurnost građana Bosne i Hercegovine ključni prioritet.

Ministar Isak informisao je sagovornike kako je Federalna uprava policije stavila na raspolaganje kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova policijske službenike FUP- a ukoliko postoji potreba za asistencijom u pogledu održavanja javnog reda i mira.

Zaključeno je kako nijedna policijska agencija u Bosni i Hercegovini neće dozvoliti bilo kakve incidente te da će svi oni koji eventualno pokušaju izazvati incidente u bilo kojem bh. entitetu biti procesuirani.

“Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak neće komentarisati izjave političara iz bh. entiteta RS, a koje ovom prilikom poziva da zadrže kulturu političkog govora, te da se suzdrže od unošenja nemira među građane Bosne i Hercegovine”, saopćili su iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.