Visoki predstavnik Christian Schmidt se oglasio o sastanku u Sarajevu: “Najveći prioritet za sve je formiranje Vlade FBiH”

Visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas sasatank s predsjednicom FBiH Lidijom Bradarom i potpredsjednicima FBiH, Igorom Stojanovićem (SDP) i Refikom Lendom (SDA).

O sastanku se oglasio visoki predstavnik na Twitter nalogu:

“Tokom kurtoaznog sastanka sa predsjednicom i potpredsjednicima FBiH, Lidijom Bradarom, Igorom Stojanovićem i Refikom Lendom, visoki predstavnik Schmidt se zanimao za poduzete korake u pravcu uspostave Vlade Federacije BiH”, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.

“Funkcioniranje institucija FBiH je preduvjet za efikasnu i jaku BiH. Formiranje Vlade FBiH je stoga najveći prioritet za sve,” rekao je visoki predstavnik.

Nakon susreta sa visokim predstavnikom u našoj državi, oglasio se potpredsjednik FBiH Refik Lendo, koji je istekao da su tokom sastanka govorili o okončanju procesa formiranja novog saziva vlade Federacije.

“Tokom sastanka sam ponovio činjenicu da je neophodno taj proces voditi isključivo u okviru Ustava FBiH i na osnovu rezultata Općih izbora.

Vrijedi naglasiti da je visoki predstavnik Christian Schmidt iskazao očekivanje da će predstavnici stranaka koje su delegirale predsjednika/potpredsjednike FBiH i izabrano rukovodstvo FBiH što prije sjesti za pregovarački sto i postići dogovor o uspostavi Vlade FBiH”, kazao je Lendo na svom zvaničnom Facebook profilu.

Pored Lende, oglasila se i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara koja je na svom Facebook profilu poručila poruku nakon sastanka sa Christianom Schmidtom.

“Sastanak sa visokim predstavnikom: I gospodin Schmidt je pozvao na dogovor oko imenovanja Vlade FBiH”, poručila je uz prateću fotografiju sa sastanka.

Podsjećamo, sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za sutra.

Na sjednici će se pred zastupnicima naći informacija predsjednice Vlade Federacije BiH Lidije Bradara (HDZ) o odluci o imenovanju premijera i Federalne vlade.

Odluku o imenovanju Vlade potpisala je Bradara, a saglasnost, kako je potvrdio jučer, dao je i Stojanović. Lendo i dalje odbija da dâ svoju saglasnost – da bi odluka bila važeća, sve troje moraju dati saglasnost.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.