Visoki predstavnik Christian Schmidt u Londonu: U Bosni i Hercegovini se mora uspostaviti izborni okvir u kojem se svaki glas poštuje

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt boravio je u Londonu gdje se sastao sa nizom zvaničnika sa kojima je razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini. Christian Schmidt je informirao članove Komiteta za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova Parlamenta Velike Britanije o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik je kao prioritet naglasio potrebu da lideri u Bosni i Hercegovini na prvo mjesto stave reforme i napredak na putu evroatlantskih integracija.

Također je istaknuo da se mora uspostaviti izborni okvir u kojem se svaki glas broji i poštuje.

Visoki predstavnik Schmidt je rekao da je od najvećeg značaja ojačati vladavinu prava i osnažiti državne institucije.

Visoki predstavnik se u Londonu sastao sa Leom Dochertyjem, članom parlamenta i ministrom za Evropu pri Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO); Jamesom Heappeyjem, članom parlamenta i ministrom za oružane snage; Victorijom Billing, direktoricom za Evropu pri FCDO; te Osmanom Topčagićem, ambasadorom Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tokom ovih razgovora, visoki predstavnik je istaknuo potrebu za punom implementacijom Daytonskog mirovnog sporazuma i poticanjem zajedničkih napora u borbi protiv kriminala i korupcije.

“U najboljem je interesu svih u BiH da pokrenu zemlju naprijed i jačaju njen put euroatlantskih integracija.

Jačanje vladavine prava, posebno kroz nadogradnju institucionalnih kapaciteta, ključno je za dugoročnu stabilnost i sigurnost BiH i šire regije”, rekao je visoki predstavnik.

Također, Schmidt je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj i iznimnoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i njenim građanima, kao i Uredu visokog predstavnika i mandatu visokog predstavnika u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.