Visoki predstavnik Christian Schmidt u novom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a upozorio na ideje o teritorijalnoj organizaciji

U redovnom izvještaju koji predaje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt je kao krivce za stanje u BiH ponovio tvrdnje iz novembra da vlasti entiteta Republika Srpska krše Dejtonski mirovni sporazum.

Navodi se i kako vlasti RS-a rade na potkopavanju države Bosne i Hercegovine, njenih nadležnosti i institucija te da paraliziraju državne institucije blokirajući njihovu sposbnost rada i odlučivanja.

Visoki predstavnik se posebno osvrnuo na događaje od 6. do 9. januara kada se desio veliki broj govora mržnje i prijetnjii Bošnjacima u Bijeljini, Doboju, Višegradu, Prijedoru, Foči, Nevesinju te u Brčko distriktu. Naglašeno je kako je obilježavanju 9. januara društvo Miloradu Dodiku pravio osuđeni ratni zločinac Vinko Pandurević. Osvrnuo se i na proteste koji su održani nakon januarskih dešavanja u entitetu Republika Srpska.

“Dan nakon događaja 9. januara, stotine prosvjednika okupilo se ispred OHR-a u Sarajevu, a hiljade u glavnim gradovima širom svijeta, kako bi pozvali međunarodnu zajednicu da reagira na nastavak destruktivnog ponašanja vlasti RS-a.

Obratio sam se prosvjednicima i razgovarao s nekima od njih, koji su bili uplašeni i frustrirani. Oni iz prošlosti znaju da je u sadašnjoj dinamici potencijal vrlo stvaran da politička kriza preraste u sigurnosnu krizu i međunarodna zajednica mora reagirati na odgovarajući način”, napisao je Schmidt u izvještaju.

Osvrnuo se i na pokušaje formiranja entitetske Agencije za lijekove i da je upotrebom bonskih ovlasti reagovao na usvajanje Zakona o imovini RS-a.

“Incidenti i provokacije usmjerene prema manjinskim zajednicama”

Schmidt je spomenuo i Dodikovu blokadu upotrebe helikoptera Oružanih snaga u gašenju požara, za čiju je upotrebu dao saglasnost nakon što je pala kiša koja je ugasila požare.

Izvještaj je upozorio i na povećan broj provokacija na pripadnike manjinskih zajednica u entitetu Republika Srpska.

“Incidenti i provokacije usmjerene prema manjinskim zajednicama oko pravoslavnih i praznika RS-u u januaru dogodili su se u općinama Bijeljina, Prijedor, Doboj, Foča, Gacko, Nevesinje i Brčko Distriktu RS. Incidenti su slijedili sličan obrazac u kojima su osobe šetale ili se vozile kroz bošnjačke zajednice uzvikujući uvrede, svirajući nacionalističke pjesme, a u nekim slučajevima veličajuči osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. U Bijeljini se pucalo, ali povrijeđenih nije bilo”, stoji u izvještaju.

Schmidt je upozorio i na ideje o teritorijalnoj organizaciji koje su iznosili hrvatski politički predstavnici te da takve stvari podižu avete ratnih težnji za trećim entitetom. Osvrnuo se i na neusvajanje izmjena Izbornog zakona, ali da organizacija izbora ne smije doći u pitanje.

Optužio je Marinka Čavaru, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine za blokadu izbora članova Ustavnog suda FBiH, te detaljno obrazložio način blokiranja procedure izbora novih članova.

Visoki predstavnik se osvrnuo na stanje u BHRT-u, kako je od RTRS-a od 2019. jednostrano pokrneuo samostalno naplatu RTV takse, a hrvatski politički lideri pozvali građane da izdvajaju novac za privatnu TV Herceg-Bosne.

Pohvalio je postavljanje spomen obilježja na Kazanima, gdje su ubijeni civili srpske nacionalnosti, prenosi Istraga.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.