Visoki predstavnik Christian Schmidt veoma jasno i kategorično poručio: “Ne može više biti vlada u tehničkom mandatu”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovni, Christian Schmidt uputio je građanima poruku uoči sutrašnjih Općih izbora u BiH.

Njegovu poruku prenosimo u cjelosti.

“Poštovani građani i građanke Bosne i Hercegovine,

sutra ćete birati one koji će vas predstavljati u institucijama na državnoj, entitetskoj i kantonalnoj razini – one kojima ćete povjeriti dužnost vođenja ove zemlje, one koji će raditi na ispunjenju vaših potreba i iznalaženju rješenja za prevazilaženje izazova.

Pozivam sve glasače u ovoj zemlji da iskoriste ovo demokratsko pravo i privilegiju, te aktivno sudjeluju u definiranju smjera ove države za naredne četiri godine.

Neki kažu da se ništa ne mijenja i da politika stoji u mjestu.

Postoje mnogi nagomilani problemi koji čekaju vaše političke predstavnike da zasuču rukave i nađu rješenja, jer život ne stoji u mjestu.

Vidjeli smo kroz pandemiju, rat u Ukrajini, rastuću inflaciju i nadolazeću energetsku krizu da uvijek postoje novi izazovi, a vaše institucije moraju biti u stanju na njih odgovoriti. U protivnom će vaša djeca odgovoriti tako što će otići iz ove zemlje.

Zato morate sudjelovati u sutrašnjem odlučivanju. Morate izabrati predstavnike koji će raditi za vas i za vašu djecu, za vaš prosperitet u ovoj prelijepoj zemlji.

Beskrajne političke blokade moraju prestati. Ne može više biti vlāda u tehničkom mandatu. A institucije moraju raditi kako bi napokon iskorijenile diskriminaciju iz izbornoga sustava ove zemlje.

Taj proces započinje sutra ispunjenjem vaše građanske dužnosti na biralištima, a nastavlja se brzim formiranjem vlasti na osnovi izbornih rezultata.

Moj ured će pratiti ovaj proces, a ja ću intervenirati ukoliko bude neophodno kako bi osigurali da se vaša volja, kao glasača, poštuje.

Vratimo Bosnu i Hercegovinu na put ka prosperitetu kakav njeni građani i građanke zaslužuju”, navedeno je iz OHR-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.