Visoki predstavnik Christian Schmidt veoma jasno i nedvosmisleno poručio: “Neprihvatljivo je negiranje zločina!”

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas je razgovarao sa predstavnicima Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula i udruženja porodica žrtava o predstojećoj komemoraciji u svjetlu rezolucije UN-a kojom se ovaj dan proglašava međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

“Rezolucija UN-a o Srebrenici nije politička alatka”, poručeno je iz Ureda visokog predstavnika.

“To je izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživjelih i sjećanju na ubijene. Treba je posmatrati kao pokretački faktor u ozdravljenju i pomirenju”, istakao je Schmidt.

Na kraju je dodao da je “negiranje zločina neprihvatljivo”.

Ove godine se obilježava 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a“ Srebrenica. Sve pripreme koje se rade ove godine ujedno se rade i za narednu, 30-tu godišnjicu genocida.

Ove godine će se ukopati posmrtni ostaci 11 žrtava genocida u Srebrenici.

Podsjetimo, Generalna skupština UN-a usvojila je 26. maja rezoluciju o Srebrenici koja podrazumijeva odluku da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Također se osuđuje svako negiranje genocida u Srebrenici i poziva se sve države da spriječe negiranje genocida čuvanjem utvrđenih činjenica, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme.

Rezolucijom se osuđuje veličanje presuđenih ratnih zločinaca. Naglašava se važnost dovršetka procesa pronalaska i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici.

Rezolucija podsjeća sve države na obaveze iz Konvencije o genocidu koje podrazumijevaju sprečavanje i kažnjavanje genocida, te poštivanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.