Visoki predstavnik Christian Schmidt veoma nedvosmisleno poručuje: “Ne smiju biti izloženi pritisku kojim se ugrožava njihova nezavisnost nijedan sud niti pojedinačni sudija”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt reagovao je povodom, kako je kazao, nedavnih rasprava u javnosti o upražnjenim mjestima u Ustavnom sudu BiH i prijevremenom penzionisanju sudije Zlatka Kneževića.

Nedvosmislene poruke

Govoreći o ovom sudiji sa prostora RS-a rekao je da je njegovo prijevremeno penzionisanje “za žaljenje”.

Podsjetio je donosioce odluka na svim nivoima na njihovu obaveza da se osigura nesmetan rad Ustavnog suda BiH u punom kapacitetu, u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i stoga ih moraju provoditi svi organi vlasti u Bosni i Hercegovini.

Nadalje, nijedan sud niti pojedinačni sudija, bez obzira na to je li neko zadovoljan njihovim odlukama ili ne, ne smiju biti izloženi pritisku kojim se ugrožava njihova nezavisnost”, naveo je.

Nepristrasan pravosudni sistem

Objašnjava da se sudije imenuju na puni mandat i da oni trebaju uživati sigurnost tog mandata umjesto što se na njih vrše pritisci.

“Osnova za njihove odluke su Ustav i zakon.

Svako prisilno skraćivanje vremena koji provedu u službi temeljno je u suprotnosti sa demokratskim i međunarodnim standardima o nezavisnosti pravosuđa”, kazao je.

Smatra da je nezavisan i nepristrasan pravosudni sistem osnovna garancija vladavine prava i demokratije u svakoj zemlji.

“Nijedna institucija niti pojedinac ne smiju pokušavati niti im se smije dopustiti da vrše utjecaj ili na bilo koji način narušavaju autoritet bilo kojeg suda u BiH ili bilo kojeg sudskog službenika”, zaključio je visoki predstavnik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.