Visoki predstavnik Christian Schmidt veoma nedvosmisleno poručio: Jasan sam, ne dirajte Ustavni sud BiH!

Visoki predstavnik Christian Schmidt je poručio kako je Bosna i Hercegovina na raskršću, ali da nikada nije bila bliže Evropskoj uniji. Napomenuo je kako se na dvodnevnoj sjednici PIC-a uveliko raspravljalo i o secesionističkoj retorici vladajućih u RS.

“Moguće da se značajan napredak postigne narednih mjeseci, ovo bi bio značajan podsticaj za ljude u ovoj zemlji”, započeo je obraćanje Schmidt, poručivši kako međunarodna zajednica snažno stoji iza BiH, kao i EUFOR i NATO.

“Kao visoki predstavnik sam u bliskom kontaktu s drugim zemljama članicama i sada je vrijeme da damo sve za integracijski proces koji tek počinje i znači mnogo obaveza posebno za političare.

EU nije ala cart menu da uđete i samo uzmete šta vam odgovara, mi svi zajedno moramo biti u toj kuhinji i kuhati i pripremati sve zajedno.

Međunarodna zajednica smatra da je bilo nešto napretka, ali evropski put traži više. Ljudi u BiH su za to spremni ali neki političari nisu još uvijek na tom tragu.

Tome ipak nema alternative.

Kada govorimo o budućnosti i ja smatram da međunarodnoj zajednici nije tu mjesto. Da zemlja treba preuzeti svoje obaveze”, podcrtao je.

Napomenuo je kako se na dvodnevnoj sjednici PIC-a uveliko raspravljalo i o secesionističkoj retorici vladajućih u RS, dodavši kako su “Evropska unija i međunarodna zajednica spremne da štite ovu zemlju i njene građane ukoliko to bude potrebno.”

“Razgovarali smo i o tehničkom integritetu izbornog procesa, to mora biti poboljšano, kako bi izbori 2024. bili održani u boljem ambijentu.

Imali smo jedan vrlo jasan zahtjev onima u Parlamnetu da moraju nastaviti sa provedbom zaštitnih mehanizama kako bi osigurali da se svačiji glas broji onako kako je dat”, rekao je Schmidt.

Na dvodnevnoj sjednici PIC-a bilo je riječi i o državnoj imovini.

“Svi su u regionu dogovorili oko toga, a mi smo jedini koji nemamo odgovor za to.

Zbog toga se čekaju investicije.

Mi smo na PIC-u izvijestili o radu komisije koja je radila na ovome i dogovorili se da svi moramo raditi zajedno na Parlamentu kako bi se ova tema pokrenula sa mrtve tačke, a MZ je spremna da pruži svoju pomoć.

Treba raditi na jačanju sudstva, i jasan sam, ne dirajte Ustavni sud, ako bilo ko smatra da moze napraviti sastav suda onako kako mu dogovara – nije upravu.

Ustavni sud je nezavisna institucija i tražim od oba entiteta da imenuju kandidate u taj Sud, ovo je vrlo ozbiljna tema.

I ako želite da imate sud koji nije uspostavljen do kraja – ne možete sa takvim sudom u EU.

Moramo braniti Ustavni sud BiH i iskusne ljude koji rade tu”, ponovio je Schmidt – prenosi N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.