Visoki predstavnik Christian Schmidt veoma žustro je reagovao na imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, očekuje da će biti funkcionalan

Visoki predstavnik Christian Schmidt veoma žustro je regovao nakon današnjeg popunjavanja sudija Ustavnog suda FBiH rekavši kako očekuje da preostalo upražnjeno mjesto bude popunjeno što je prije moguće.

“Visoki predstavnik je primio k znanju današnje imenovanje sudija na upražnjena mjesta u Ustavnom sudu FBiH”, rekao je Schmidt.

Dodao je da Federacija BiH treba potpuno funkcionalne institucije i brzu implementaciju izbornih rezultata kako bi se pozabavila ključnim problemima poput korupcije i odliva mladih ljudi.

“Visoki predstavnik očekuje da i preostalo upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu FBiH bude popunjeno što je prije moguće”, istakao je visoki predstavnik.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je prijedlog predsjednika FBiH za imenovanje troje od četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH, ali pitanje imenovanja četvrtog sudije nije riješeno jer je uslijedio prekid.

Sudije čije imenovanje je potvrdio Dom naroda su: Ajša Softić (Bošnjakinja), Mirko Milićević (Hrvat) i Branimir Orašanin (Srbin).

Navedeni su predloženi nakon što su predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH, Marinko Čavara, Melika Mahmutbegović i Milan Dunović postigli konsenzus oko imenovanja.

“Radi se o osobama koje su po ocjeni VSTV-a dobili najviše ocjene, osobe koje su do sada prošle više puta ocjenjivanje od strne VSTV-a, osobe koje su navikle i mogu se nositi sa pritiscima da na njihove odluke ne utiče ništa osim njihovog pravnog znanja”, rekao je Čavara o kandidatima i poručio da je danas najvažnije da se štiti ustavni poredak.

Delegati opozicije su kritkovali način predlaganja kandidata, to što nisu predloženi najbolji sa liste VSTV-a, porodične veze sa političarima te što nije predložen kandidat iz reda Ostalih kako bi Ustavni sud FBiH bio u potpunosti popunjen.

Delegat SDP-a Aner Žuljević je kazao kako je pravosudna reforma potpuno propala, a da su to shvatili i ključni međunarodni akteri koji su u taj projekat ulagali.

“Ono što je zaključak kompletne ove priče da je sve obesmišljeno. Pogotovo institucija konkursa. Pričati da su najbolji kandidati, a jedan je sa liste najboljih ocijenjenih, je netačno, a drugi su vrlo dobri”, rekao je Žuljević – prenio je Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.