Visoki predstavnik Christian Schmidt vidno ljut i nervozan odgovarao na pitanja novinara: “Vi možete diskutovati o mojoj odluci, ali molim vas na drugom nivou”

Visoki predstavnik Christian Schmidt govorio je za Al Jazeeru na engleskom jeziku, a pitanja novinara su ga porpilično iznervirala.

Na pitanje novinara da li međunarodnoj publici može objasniti da li je koordinisao sa Zagrebom, ako se ima u obziru da je Zagreb proslavio izmjene i tvrdili da su odgovorni za njih, Schmidt je odgovorio:

“Oni su u krivu”.

Zatim je novinar ponovo pitao, da ukoliko nije koordinisao s Hrvatskom, zašto oni slave ove izmjene.

“Pitajte njih. Ja donosim svoje odluke”, ponovio je Schmidt, a novinar je opet upitao da li je razgovarao sa dužnosnicima iz Zagreba prije nego je donio odluku.

Nakon toga je Schmidt vidno izgubio nerve i počeo prilično drsko da se odnosi prema novinaru.

“Ja mislim da smo mi pričali o odluci i vi me ne ispitujete gdje ja putujem. Ja putujem svugdje”, novinar je na to reagovao govoreći da ga ne pita o putovanjima nego koordinaciji, jer su to optužbe koje su načinjene protiv Schmidta.

Schmidt je onda začuđeno naglasio riječ “optužbe”, a novinar je nastavio propitivanje navodeći da ljudi u državi govore “da nije nepristrasan i da ove odluke favorizuju određene grupu hrvatskih etnonacionalista”, te da pita “je li bilo koordinacije sa Zagrebom?”.

“Moram reći, vrlo jasno moj prijatelju, ne možete me pitati da li je bilo koordinacije i onda komentarisati da je ovo bila naredba s te strane. Ja sam pričao sa svima, da budem jako jasan.

Ovo je moja odluka. Vi možete diskutovati o mojoj odluci, ali molim vas na drugom nivou”, rekao je Schmidt.

Pogledajte snimak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.