Visoki predstavnik Christian Schmidt vrlo je jasno poručio: “Ne bih da poredim Dodika sa državnikom Winstonom Churchillom”

“Ideja ujedinjenih evropskih Država koje je dao Winston Churchill 1946. danas je više. Samo to su države u kojoj vidimo da su građani na čelu”, kazao je danas visoki predstavnik Christian Schmidt u Sarajevu na konferenciji povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva BiH u toj organizaciji.

“Oni dobijaju svoje pravo i poziciju u Vijeću Evrope. Mislim da je jako dobro vidjeti da i u Bosni i Hercegovini gledamo na Vijeće Evrope, uključujući i sljedeće odluke Evropskog suda za ljudska prava. Ostaje mnogo toga da se uradi”, kazao je Schmidt i dodao:

“Ponekad se malo pitam da li su svi u predstojećim pregovorima shvatili da je ovo težak posao koji treba obaviti, počevši od Sejdić-Finci i drugih slučajeva.

Uradimo to konstruktivno u smislu naroda i nediskriminacije. Ja sam optimista, jer pogledajte, 1946., ko bi mogao biti optimista nakon katastrofe Drugog svjetskog rata?”, istakao je on.

Još je kazao da se nikada ne treba precijeniti uticaj jedne osobe u historiji.

“Bilo je ljudi koji su rekli, idemo naprijed, hajde da radimo zajedno.

Uspjeli su do prosperitetnog kontinenta pa zašto ne bismo uspjeli ove i narednih godina? Nikada ne bi trebali precijeniti uticaj jedne osobe u historiji.

Vrlo je, vrlo malo onih koji se probijaju kao Winston Churchill. Ne bih da poredim gospodina Dodika sa državnikom Winstonom Churchillom”, zaključio je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.