Visoki predstavnik Christian Schmidt vrlo otvoreno poručio: “Islam je u Bosni i Hercegovini tradicionalno jasno usmjeren prema Evropi”

Islamski fundamentalisti nemaju utjecaja u Bosni i Hercegovini, rekao je danas visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt.

“U vezi s terorističkim organizacijama poput Al-Kaide ili Islamske države postoje samo pojedinačni slučajevi”, rekao je njemački demokršćanski političar i od prošlog ljeta visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u razgovoru za njemačku Katoličku novinsku agenciju (KNA), prenosi Hina.

On je rekao kako, doduše, postoji novčana pomoć za muslimansku zajednicu u BiH koja dolazi iz inostranstva, ali da u svakodnevnici nema utjecaja radikalnog islama.

“Islam je u Bosni i Hercegovini tradicionalno jasno usmjeren prema Evropi. Među vodećim predstavnicima muslimanske zajednice intelektualno vlada otvorena klima”, rekao je Schmidt naglašavajući europsku orijentiranost Sarajeva.

Tokom intervjua koji je vođen u glavnom gradu BiH Schmidt je rekao da se osjeća kao da sjedi u “nekom kafiću usred Beča”.

Inače , jučer je ministrica odbrane Njemačke, Christine Lambrecht, razgovarala sa Schmidtom, o situaciji u Bosni i Hercegovini te istakla da “Njemačka i EU ne bi prepustili BiH protivnicima demokratije i protivnicima stabilnosti Evrope”, navodi se u saopćenju ministarstva.

Lambrecht je tokom ovog sastanka istakla da ruski predsjednik Vladimir Putin očigledno nije uspio u slabljenju strateške kohezije Evropske unije i NATO saveza. Istakla je da ta kohezija također treba da predstavlja signal za autoritativne sisteme, te se kao takav treba shvatiti i u Bosni i Hercegovini.

“Lambrecht je naglasila da svaki pokušaj destabilizacije Zapadnog Balkana, posebno promoviranja secesionističkih pokreta u Bosni i Hercegovini, mora biti spriječen na vrijeme” , navodi se u saopćenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.