Visoki predstavnik EU Josep Borrell “zavapio”: Budućnost BiH je u EU, neprihvatljivo je govoriti o secesiji države!

Događaji Posljednje Vijesti

Retorika koja dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine mora prestati. Govoriti o secesiji, novim granicama, daljnjoj etničkoj podjeli ili ratu, opasno je i neprihvatljivo – objavio je Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost na svom blogu uoči rasprave ministara vanjskih poslova o zapadnom Balkanu.

Zapadni Balkan je jedna od dvije glavnih tema redovnog mjesečnog sastanka ministara vanjskih poslova koji se sastaju u ponedjeljak u Briselu.

– Stav EU nije se promijenio i neće se promijeniti. Mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njezina budućnost je u EU kao ujedinjena i suverena država – kaže Borrell.

Borrell kaže da je zbog pogoršanja situacije prije desetak dana održao video-sastanak s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

– Bio je to težak sastanak s mnogo napada i optužbi između članova Predsjedništva – naglasio je on.

Borrell je rekao da je pozvao svoje sugovornike da prestanu s kontraproduktivnim diskursom i djelovanjem.

Ključna stvar koja se očekuje od Bosne i Hercegovine je ustavna i izborna reforma kako bi se udovoljilo standardima EU-a i provela presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Najbitnije vijesti iz BiH, regije, dijaspore i svijeta pratite OVDJE.

Leave your vote