Visoki predstavnik o Dodikovim najavama: Bit ću potpuno jasan, ovo je ozbiljan napad na integritet države Bosne i Hercegovine

Posljednje Vijesti

Visoki predstavnik u BiH,Christian Schmidt komentirao je trenutnu političku situaciju u našoj zemlji s posebnim osvrtom na najave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će RS povući saglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i da će zabraniti rad Obavještajno sigurnosne agencije BiH u tom entitetu.

– Ovo je ozbiljan napada na integritet države Bosne i Hercegovine onakve kako je uređena, dogovorena i postoji na osnovu Dejtonskog mirovnosg sporazuma.

Bit ću potpuno jasan: Pravo RS-a kao entiteta unutar Bosne i Hercegovine da ostvaruje svoja prava niko ne osporava. Dakle, argumentacija kako je, da bi se zaštitila prava RS, neophodno prekršiti ustavna prava države, apsolutno je pogrešna – naglasio je Schmidt.

Visoki predstavnik pozvao je na dijalog domaće političare.

– Ako postoje problemi ili sporna pitanja neophodno je razgovarati o njima. Koje nadležan za koju rijeku ili jezero, razgovarajmo o tome. Nemojmo to koristiti za razaranje funkcionalne države – dodao je Schmidt u izjavi za “Al Jazeeru“.

Leave your vote