Vlada FBiH usvojila program rada za period do 2026. godine, razriješena Uprava Elektroprivrede BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine održala je danas sjednicu na kojoj je, između ostalog, usvojen program rada do 2026. godine. Također, bilo je i odluka koje su se ticale kadrovskih pitanja, konkretno u Elektroprivredi BiH.

Federalni ministar raseljenih lica i izbjeglica Nerin Dizdar saopćio je nakon sjednice da je Vlada FBiH usvojila program rada Vlade FBiH do 2026. godine

Dokument o programu rada vlade u naredne tri godine je sačinilo svako ministarstvo koje je iskazalo svoje prioritete, a dokument će biti dostupan na zvaničnoj stranici Vlade FBiH.

Ministar pravde FBiH Vedran Škobić kratko je rekao koje sve odredbe je njegovo ministarstvo potvrdilo u programu rada vlade. Između ostalog, sadrži program implementacije odredbi Ustavnog suda BiH, potom sve one zakone koji će osnažiti borbu protiv korupcije te reformu javne uprave.

Ministar energije, rudarstva i industrije rekao je da je na sjednici bilo riječi o kadrovskim pitanjima, konkretno Elektroprivredi BiH. Time je smijenjen direktor Admir Andelija.

“Vlada FBiH je prihvatila odluku o razrješenju Upravnog odbora i imenovala vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede BiH”, kazao je Lakić i dodao da će imena direktora te ostalih članova upravnog odbora biti poznata nešto kasnije, uz saopćenje o cjelokupnoj današnjoj sjednici Vlade FBiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, data je prethodna saglasnost Nadzornom odboru Privrednog društva JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo za donošenje Odluke o imenovanju vršilaca dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci.

Za vršioce dužnosti članova Uprave imenovani su Sanel Buljubašić (generalni direktor), Fahrudin Tanović (direktor za proizvodnju), Amra Ohranović (direktor za pravne poslove i ljudske resurse), Harun Gadžo (direktor za kapitalne investicije), Edisej Sjerotanović (direktor za distribuciju), Nevad Ikanović (direktor za snabdijevanje i trgovinu), te Sanela Jurišić (izvršni direktor za ekonomske poslove).

Prethodno je data prethodna saglasnost Nadzornom odboru ovo privrednog društva za donošenje Odluke o razrješenju članova Uprave, radi gubitka povjerenja dioničara.

Danas je doneseno i Rješenje o privremenom postavljenju kojim se Emir Bašić postavlja za direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom na period do najviše tri mjeseca, odnosno do okončanja konkursne procedure.

Vlada FBiH imenovala je privremeni Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla u sastavu Nedim Salihbegović (predsjednik), Hajrudin Osmić, Enes Gušić, Adnan Muslimović, Dragan Piljić, Enida Nevačinović i Božo Jurić (članovi). Predsjednik i članovi ovo upravnog odbora imenuju se do okončanja konkursne precedore, a najviše do tri mjeseca.

Prethodno je doneseno Rješenje o razrješenju Upravnog odbora ove javne zdravstvene ustanove.

Danas je doneseno Rješenje kojim se Vahidin Munjić, glavni inspektor, ovlašćuje da rukovodi radom Federalne uprave policije u sastavu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, na rok od tri mjeseca počev od 18.8.2023. godine.

Za učešće u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama privrednih društava danas su opunomoćeni Goran Buhač (Sarajevoputevi d.d. Sarajevo), Zerina Konjhodžić (BH Telecom d.d. Sarajevo) i Jadranko Puljić (Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar i Ceste Federacije d.o.o. Sarajevo).

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.