Vlada RS poslala izvještaj Vijeću sigurnosti UN, Denis Bećirović žustro reagovao

Vlada RS uputila je Izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija uoči sjednice 2. novembra, u kojem izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH. U izvještaju, koji je potpisao predsjednik Vlade ovog bh. entiteta Radovan Višković, optužuju bošnjačke političare.

Navode da pokušavaju da “ukinu Dejtonski sporazum”, a strane diplomate za miješanje u unutrašnje stvari BiH.

Sprječavanje dominacije

Posebno napadaju člana Predsjendištva BiH Denisa Bećirovića zbog susreta s penzionisanim generalom Armije Republike BiH Atifom Dudakovićem te ga optužuju da je stao u zaštitu 13 bivših generala Armije RBiH iz Goražda.

-U slučaju da nije dovoljno jasno Bećirevićevo nipodaštavanje srpskih žrtvama, on je kasnije tog mjeseca optužio Tužilaštvo BiH za “progon heroja odbrane Goražda” nakon što je podignuta optužnica protiv 13 bivših pripadnika Armije Republike BiH za masakr 56 nevinih srpskih civila na Nikoljdan 1992. – navodi se u Izvještaju.

Podsjećaju da su Ustavom zagarantovani mehanizmi za sprječavanje dominacije jednog naroda nad drugim te da su prijetnje ukidanjem ovih mjera zaštite uime transformacije BiH u građansku državu duboko alarmantne za Srbe i Hrvate u BiH i samo pojačavaju međuetničke napetosti.

Šmita nazivaju nelegalnim

Ni ovaj put nisu propustili priliku da visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) nazovu nelegalnim, te da je “bespravno prisvojio autokratska ovlaštenja nad stanovnicima BiH”.

Izvještaj je upućen predsjedavajućem Vijeća sigurnosti od kojeg traže da ga proslijedi svim članicama VSUN.

Stigao odgovor Bećirovića

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je žustro reagovao nakon svega.

“Lažni i neovlašteni izvještaji Vlade bh. entiteta RS-a neće me zaustaviti u borbi za istinu o braniteljima Bosne i Hercegovine”, naveo je Bećirović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.