Vlada Zeničko – dobojskog kantona donijela naredbe za zdravstvo, policiju, inspekciju i ugostiteljske objekte

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici, nakon razmatranja informacije o epidemiološkoj situaciji u ZDK-u, donijela je naredbe koje se odnose na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe, inspekcijske organe, policiju, ugostiteljske objekte, te ministarstva i druge organe uprave u ovom kantonu.

Vršilac dužnosti premijera ZDK Mirnes Bašić rekao je da su naredbe donesene na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, usljed pogoršane epidemiološke situacije u ovom kantonu. Od 8. do 14. marta PCR testiranjem potvrđena su 472 nova slučaja, a brzim antigenskim testovima još 844. Novi slučajevi zaraze registrirani su u svim gradovima i općinama u ZDK-u.

Nadležnim doktorima zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite naređeno je da prije upućivanja COVID-19 pozitivnog pacijenta u JU Kantonalna bolnica Zenica i JU Opća bolnica Tešanj, obavezno kontaktiraju nadležnog infektologa JU Kantonalna bolnica Zenica, odnosno pulmologa JU Opća bolnica Tešanj. Prema naredbi, pacijenti iz općina/grada Zenica, Visoko, Kakanj, Breza, Zavidovići, Žepče i Vareš upućuju se u JU Kantonalna bolnica Zenica, dok se pacijenti područja općina Tešanj, Maglaj, Usora i Doboj Jug upućuju u JU Opća bolnica Tešanj.

Zdravstvenim ustanovama primarne zdravstvene zaštite naloženo je da obavezno i kontinuirano provode i dokumentuju procedure aktivnog praćenja pacijenata oboljelih od COVID-19. JU Kantonalna bolnica Zenica i JU Opća bolnica Tešanj zaduženi su da organizaciju rada specijalističko konsultativne zdravstvene zaštite na terenu, usklade sa epidemiološkom situacijom.

Svim higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja na području ZDK (HES), naloženo je da svakog radnog dana do 12,00 sati, svim gradskim/općinskim sanitarnim inspektorima, obavezno putem službenog e-maila, izvrše prijavu zarazne bolesti COVID-19, a HES JU Poliklinika sa dnevnom bolnicom Doboj Jug da prijavu zarazne bolesti obavezno putem službenog e-mail dostavi kantonalnoj sanitarnoj inspekciji.

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove (KUZIP) Zeničko-dobojskog kantona i gradskim/općinskim inspekcijama, naloženo je da u skladu sa svojim nadležnostima pojačaju inspekcijski nadzor svih inspekcija, u cilju kontrole i provođenja naređenih mjera utvrđenih Naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje je usvojila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, radi sprječavanja širenja COVID-19 na području Zeničko-dobojskog kantona.

KUZIP-u je naloženo da izvrši inspekcijski nadzor u ustanovama koje zbrinjavaju i smještaju starije osobe, vezano za posjedovanje kriznog plana u slučaju pojave zarazne bolesti COVID-19, osiguranja prostorija za izolaciju oboljelih korisnika ustanove i internog plana za posjeta u ustanovi.

Nadležnim inspekcijama nalaže se da Kriznom štabu Ministarstva zdravstva dostave izvještaje o pojačanom inspekcijskom nadzoru, u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19, te da navedene izvještaje dostavljaju u kontinuitetu svakih 14 dana.

Također, inspekcijama je naloženo da prijavu zarazne bolesti COVID-19 koju zaprime od nadležne HES, odmah po prijemu unesu u elektronsku bazu podataka Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, odnosno nadležne policijske uprave/policijske stanice.

Za lica kod kojih je utvrđena zarazna bolest COVID-19 nadležni sanitarni inspektor obavezan je bez odlaganja donijeti rješenje o zabrani kretanja i izolaciji u kućnim uslovima za oboljele osobe i osobe iz kontakta, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Kantonalnim planom pripravnosti za oboljenja izazvana COVID-19.

Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona naloženo je da putem policijskih službenika, svakodnevno i kontinuirano vrši kontrolu lica koja su oboljela od zarazne bolesti COVID-19, u skladu sa podacima koji su uneseni u elektronsku bazu podataka Ministarstva unutrašnjih poslova, te da o svakom nepoštivanju izolacije u kućnim uvjetima, bez odlaganja obavijesti nadležne inspekcije i poduzme mjere u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, a u vezi sa članom 226. Krivičnog zakona FBiH.

Upravi policije nalaže se da poduzme mjere iz svoje nadležnosti i da pruži potrebnu podršku inspekcijskim službama u toku vršenje inspekcijskog nadzora, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19.

Ugostiteljskim objektima naloženo je striktno postupanje po Naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje je usvojila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, uz obavezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera donijetih od Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

Nalaže se ugostiteljskim objektima da stolove u ugostiteljskom objektu rasporede na način da se broj raspoloživih stolica za goste odredi tako da za svaku stolicu pripada minimalno 2 m2 površine prostora namijenjenog za prijem gostiju objekta. Obaveza ugostiteljskih objekata je da na vidnom mjestu u objektu istaknu informaciju koja sadrži podatke o površini dijela objekta namijenjenog za smještaj gostiju, te broj raspoloživih stolica za goste objekta.

zdk.ba

Ugostiteljski objekti dužni su da zaduže osobu koja će osigurati provođenje ovih mjera, a za provođenje naredbe odgovorno je pravno lice, kao i odgovorna osoba u pravnom licu, te fizičko lice registrovano za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Nadležne inspekcije zadužene su da vrše pojačan inspekcijski nadzor provođenja naloženih mjera u ugostiteljskim objektima, svako u okviru svoje nadležnosti, te da privremeno zabrane rad ugostiteljskog objekta za koji se utvrdi da ne provodi mjere u skladu sa ovom Naredbom.

– Naredbe se donose sa rokom važenja od 14 dana, počevši od danas. Krizni štab je dužan da prije prestanka važenja donesenih naredbi sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u ZDK i sačini procjenu rizika, te da Vladi, ukoliko je to potrebno, dostavi prijedlog novih naredbi i preporuka – rekao je Bašić.

Ministarstvima i drugim organima uprave naloženo je da postupaju po Naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje je usvojila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, te da u okviru svoje nadležnosti daju upute za postupanje institucijama iz svoje nadležnosti.

Vlada je usvojila revidirani Kantonalni plan pripravnosti za oboljenja izazvana COVID-19, istovremeno zaduživši Ministarstvo zdravstva da Plan dostavi svim zdravstvenim ustanovama na području ZDK-a. Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica zadužen je da pojača nadzor nad provođenjem i primjenom, a Krizni štab Ministarstva zdravstva da redovno revidira ovaj dokument.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.