Voditeljica Lana Stanišić priznala: Odlazak me podsjetio na sve ono zbog čega volim Face TV

Lana Stanišić, glumica, urednica i voditeljica jutarnjeg programa “UzBuđenje” na Face TV-u, atraktivnim izgledom plijeni pažnju gdje god se pojavi. Ona je također profesorica glume na Odsjeku scenske umjetnosti u Gimnaziji Dobrinja u Sarajevu, i stiže na sve.

Stanišić je za “Avaz” otkrila na koji način sve obaveze uspijeva uskladiti, govorila je o udvaračima, karijeri…

Volim pažnju

Vratili ste se prije izvjesnog vremena na Face TV. Kakve nam novosti možete otkriti iz Vaše redakcije jutarnjeg programa?

“Odlazak koji me podsjetio na sve ono zbog čega volim Face. Jutarnji program “UzBuđenje” je baziran na nekoliko riječi: pozitiva, afirmacija, mladi, poduzetni, uspješni, pomoć… Gledali smo da sve zbog čega smo ga koncipirali bude pozitivno i od općeg dobra.

Naše informativne emisije nude sasvim dovoljno sadržaja iz te sfere, tako da smo u jutarnjem programu odlučili plasirati ispravne vrijednosti, zdrave životne navike, pozitivne priče, projekte, priliku onima kojima medijski prostor može pomoći da realizuju ideje… Nema negative, nema straha, nema sukoba…

Želimo manifestovati našu viziju društva koje možemo postati. “Novosti” su sportska rubrika s kolegom Adijem Šovšićem, “Ženski razgovori” s Amilom Idrizbegović i “Minute” s Irenom Orozović. Divno je da su se rubrike kreirale spontano, uz punu inicijativu kolega.

Šta je trenutno aktuelno u Vašoj glumačkoj karijeri?

“Završeno je snimanje serije “Znam kako dišeš” rediteljice Jasmile Žbanić, čije prikazivanje najesen željno iščekujem. Savremena priča, genijalna ekipa, privilegija saradnje s Jasmilom Žbanić, te ekstremno izazovna i zahtjevna uloga, koja je bila veliki glumački izazov.

Lijepa ste i atraktivna žena, vjerujem da svaki put gori Instagram kada objavite fotografiju. Jeste li imali nekih neprijatnosti?

“Ne volim riječ nikad, ali ću je zamijeniti zahvalnošću za to što dosad nisam imala neugodnosti… Doduše, radila sam na tome da se izgradim kao osoba koja bira šta misli i šta je tangira, tako da je izbor ugla gledanja i reagovanja zaista oslobađajući faktor u mnogim situacijama.

Mislim da i društvene mreže, kao i sva ljudska dostignuća i otkrića, zavise od namjere onoga u čijim su rukama, te svijesti da smo mi oni koji kontrolišemo i biramo vlastitu realnost. Pravim sebi realnost lišenu neugodnosti izborom percepcije i stepenovanjem ravnodušnosti u skladu sa značajem iskustava za mene kao osobu.

Kako se borite s udvaračima?

“Borba je negativan termin, a ja kao osoba koja je izabrala scenu, glumu, medije, volim pažnju, a nekako imam sreće s pozitivnim iskustvima, tako da borba nije potrebna. Iskrena komunikacija i jasno definisan stav prave granice na mjestima na kojima su potrebne.

Stanišić: Nekada fale slobodni dani. FOTO: Izet Tahirbegović

Ne volim šablone

Kako stižete uklopiti obaveze u školi i na televiziji?

“Mogla bih reći da mi ponekad zafali slobodan dan, ali kada čovjek radi ono što voli, onda su osjećaji slobode i uživanja ispoljeni i kroz rad.

Šta za Vas predstavlja novinarstvo?

“Sve što radim gledam kroz glumački doživljaj. Za mene je sve što radim spoj samospoznaje, spoznaje datih okolnosti i okoline, izbor najbolje namjere i adekvatnih sredstava, a sve s ciljem da se prenese poruka, ispolji emocija ili misao, te dotakne ili oplemeni onaj ko posmatra. Tako gledam i na glumu i na pedagogiju i na medije.

Na koji način se pripremate za emisiju i šta Vas motiviše?

“Sve je vrlo spontano i uigrano, od komunukacije s gostima, preko redakcijskih priloga, dug je bio put do jednostavnosti.

Koji je Vaš idealan tip muškarca?

“Ja sam tip koji ne voli šablone, niti svrstavanje ljudi u kategorije. Oduvijek slušam osjećaj, a moj osjećaj voli ljude koji prate osjećaj, imaju stav, odsustvo straha, te dozu autentične ludosti i utopijski pristup slobodi.

Ovo su vremena kada nije lako biti novinar, na koji način se na Face TV-u borite s napadima?

“Ovo su vremena kada je najteže biti autentičan, sa stavom, iskren, slobodan, bez straha i čovjek. Ali samo to opstaje. Face je to.

Radujem se tuđoj sreći…

Koga gledate kao konkurenciju u BiH?

“Davno sam izašla iz koncepta konkurencije. Radujem se lijepom, pametnom, uspješnom, radujem se tuđoj sreći… Trebamo ići u pravcu misli da smo dio cjeline i da tuđe dobro i nas same unapređuje.

Sve pozitivno oko sebe gledam kao priliku da naučim i sama nađem motiv da se unaprijedim, a zaista je mnogo takvih kolega, divnih, hrabrih, posvećenih, i ovom prilikom im želim da budu još bolji, što i samoj sebi želim, jer ćemo tako rasti kao društvo.

Motiviše me činjenica da pravimo nekoliko sati programa bez negativne vibracije i frekvencije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.