Vojin Mijatović ekskluzivno otkriva javnosti: “Deo evropske administracije bi vrlo rado razdelila BiH na tri dela, ali tu su i Zeleni”

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović odgovorio je na brojna pitanja portala bhdijaspora.net, a cijeli intervju vam donosimo uskoro.

Večeras vam prenosimo samo dio onoga što nam je ekskluzivno otkrio Mijatović.

Vijeće Evropske unije usvojilo je danas u Briselu dokument “Strateški kompas” u kojemu je Hrvatska uspjela pridobiti potporu velike većine, 23 zemlje članica za formulaciju “konstitutivnih naroda” uprkos protivljenju četiri zemlje članice.

“Ne vidim ja nikakav praktičan značaj i da budem iskren ja, dok nije bio usvojen dokument nisam ni ja znao šta je to, šta god je sam po sebi.

Evropska unija se mora da odredi prema BiH, jer svedoci smo zadnjih nekoliko meseci oko cirkusa o Izbornom zakonu. Naime, deo evropske administracije koja bi vrlo rado razdelila zemlju na tri dela, da se ne vraćamo na priču o stavovima i inicijativama HDZ-a”, rekao nam je vrlo otvoreno Mijatović na početku razgovora.

Ipak, osvrnuo se na ulogu “Zelenih”, koji se u Parlamentu EU itekako zalažu za građansku Bosnu i Hercegovinu.

“A, opet u Evropskom parlamentu većina, pogotovo u grupaciji Zeleni, potpuno razumeju situaciju u BiH i potpuno im je jasno, zapravo, sve ono što se podvodi pod tu famoznu konstitutivnost je navlačenje još jače ludačke košulje koju nam je, nažalost, navukao Dejtonski sporazum kao ustavno rešenje”, jasan je Mijatović.

Osvrnuo se i na historijsku ulogu Dejtonskog sporazuma.

“On je bio korektan u tom trenutku, ali predugo je već ludačka košulja. Suština je da etnonacionalne politike tu famoznu konstitutivnost zloupotrebljavaju koliko god je ona u konačnici funkcionalna, jer mnoge stvari funkcionišu uz ovakav Ustav”, kaže Mijatović.

Izmjene Ustava BiH

Kada smo ga upitali o mogućnosti izmjena Ustava BiH, ali i konstantnim izbjegavanjima međunarodnih i domaćih zvaničnika teme izmjene Dejtona, Mijatović odgovara bez imalo uvijanja.

“To pitanje potenciram kroz raznorazne razgovore. Nikad do sada bosanskohercegovačka strana politike nije pokrenula tu priču. A sada su pojedinci otišli korak dalje i kažu ovako:“Mi jesmo za građansku državu, ali to nije realno u tom trenutku.“ Pa šta je onda realno? Zbog takve politike već 25 godina mi imamo pod navodnicima realan zahtev Dragana Čovića, legitiman udar na Ustav BiH Milorada Dodika. Dakle, to je realno, a nije realno da većina , čak i među Srbima, veruj mi, želi da imamo državu kao što je ima većina građana u Evropi.

Podela države na tri dijela, ne formalno, ali imamo tri plemena – naveo je Mijatović između ostalog u intervjuu za bhdijaspora.net

Cijeli razgovor možete pročitati uskoro na našem portalu.

A. S. M./M. M.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.