Vojin Mijatović je veoma otvoreno progovorio: “Moramo promijeniti svijest da je sigurnost raditi samo u javnom sektoru!”

Vojin Mijatović, novoizabrani ministar razvoja poduzetništva i obrta Federacije BiH, jučer je u Mostaru je imao primopredaju dužnosti zajedno sa svojim prethodnikom Amirom Zukićem.

Riječ je o kadru SDP-a BiH iz Banja Luke, koji je na oktobarskim izborima bio kandidat za člana Predsjedništva iz entiteta RS, gdje je bio treći po broju glasova.

Mijatović je diplomu stekao na Fakultetu za poslovne studije u Beogradu 2002. Godine.

Profesionalni put počinje u Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe, gdje je od 2001. do 2006. godine radio kao glasnogovornik.

Nakon toga je bio načelnik Odjela za evropske integracije pri Ministarstvu finansija RS, a 2008. godine postaje savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Svoju bogatu karijeru 2009. godine nastavlja kao pomoćnik ministra finansija RS za pretpristupnu pomoć EU, a od 2013. godine je radio kao savjetnik premijera RS za međunarodne odnose i saradnju s međunarodnim finansijskim institucijama. Od 2014. do 2016. godine bio je na čelu Ekonomskog instituta u Banjaoj Luci.

Promjena filozofije

Nakon primopredaje dužnosti pozvali smo novoizabranog ministra, koji je za portal “Avaza” otkrio šta će biti fokus u njegovom radu.

“Definitivno fokus će biti poboljšanje poslovnog ambijenta kada su u pitanju mala i srednja preduzeća. Nastavit ćemo realizaciju svih projekata koje je Vlada do sada realizovala uz uspostavu nekoliko novih programa.

Trebat će nam vremena da analiziramo koliko su dosadašnji programi dali efekta. Ono što je ključno je da promijenimo filozofiju, da se percipiramo kao da smo mi servis građanima i realnom sektoru, a ne oni naš – poručio je Mijatović za portal “Avaza”.

Ističe kao bitan segment i pokretanje novih startup biznisa.

“Tako ćemo dati priliku da ljudi umjesto da odlaze u inostranstvo pokreću vlastite biznise u Federaciji BiH i to je definitivno prioritet. Da je to lako – nije, da će biti napora – hoće, ali vjerujem da je moguće.

Pokušat ćemo napraviti neke kratkoročne efekte u prvih 100 dana, a onda i dugoročne.

Ojačat ćemo poslovne zone po svim općinama u FBiH i preduzetničku inicijativu. Moramo promijeniti svijest da je sigurnost, pogotovo za mlade, raditi samo u javnom sektoru, nego i pokretanje vlastitih poslova – kazao je Mijatović za „Avaz“.

Pojašanjava da je obaveza Vlade da obezbijedi uslove za takvo nešto.

Stanje u Ministarstvu

Osvrnuo se i na stanje kakvo je zatekao u Ministarstvu.

“Na prvu loptu, ako ocjenjujemo od 1 do 10, stanje u Ministarstvu je 5, vidjet ćemo šta je subjektivno, a šta objektivno, ali definitivno je da trenutno stanje nije ni blizu zadovoljavajućeg, na osnovu onog što ja imam kao ambiciju i ciljeve.

Ono što je sigurno da puno znoja, napora i rada čeka ljude u Ministarstvu, morat ćemo postati mnogo vidljiviji, jači i pouzdaniji partner realnom sektoru. Kao neko ko rukovodi Ministarstvom pokazat ćemo da je moguće raditi drugačije – zaključio je Mijatović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.