Vojin Mijatović na bespoštedan način isprozivao Nebojšu Vukanovića i Milorada Dodika: “Slobodno birajte imate Milu i bratiju i imate Branu, Vukana i bratiju njima vjerujete samo ih nemojte danas zvati jer su zauzeti i svi zajedno slave”

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović oglasio se na Facebooku i poslao poruku povodom obilježavanja neustavnog dana RS.

Mijatović je naveo da bi svih ovih godina bio prvi koji bi reagovao na protivustavno obilježavanje dana RS.

Svih ovih godina prvi bih skakao na svaku nepravdu pogotovo prema Bošnjacima i Hrvatima. Svih ovih godina ponosno sam stavljao zastavu BiH tamo gdje je najmanje ima.

Kao nagradu dobio sam da sam Dodikov čovjek, ubačeni BIA element, četnik, spavač, da sam prodao BiH, da samo mašem zastavom.

Zato sada prepuštam podijum velikim patriotama koji su poskakali tek kad je Dodik svoj leteći cirkus preselio nadomak Sarajeva, tek su sada gazije guknule jer sve dok je cirkus igrao u Banjoj Luci to je bilo daleko i bezbjedno – istakao je Mijatović.

Ponovio je da je “i dalje isti 100 posto Srbin, 101 posto Bosanac”.

“Volim svoju zemlju više od svega na svijetu, ali ćete gazije sada malo vi da radite na odbrani BiH, ja ću vam biti moralna podrška kao i vi meni sve ove godine.

I još jednom 9. januar je za mene samo još jedan dan poslije 8. i pre 10., a vi slobodno birajte imate Milu i bratiju i imate Branu, Vukana i bratiju njima vjerujete samo ih nemojte danas zvati jer su zauzeti i svi zajedno slave 9. januar dan RS – poručio je Mijatović.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović obratio se na naučnom skupu “9. januar – Put u genocid” i istaknuo da “odlikovanje koje je predsjednik bh. entiteta RS uručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predstavlja neviđenu civilizacijsku sramotu”.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović obratio se na naučnom skupu “9. januar – Put u genocid” i istaknuo da “odlikovanje koje je predsjednik bh. entiteta RS uručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predstavlja neviđenu civilizacijsku sramotu”.

Kazao je i da današnje obilježavanje 9. januara predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH, konačnih i obavezujućih odluka legalnog Ustavnog suda BiH.

“U vrijeme kad separatistički i politički krugovi, ciljano plasiraju raznovrsne neistine falsifikate i podvale, veoma je važno da se naukom i naučnim činjenicama suprostavimo negatorima genocida.

Smatram da su naučni skupovi, poput ovog današnjeg jako bitni, jer daju naučnu valorizaciju nepobitnih činjenica i doprinose cjelovitom sagledavanju naše prošlosti.

Najviši pravni akt nije 1992. godine propisivao nikakvo pravo na samopredjeljenje etničkim zajednicama u BiH i zato je antiustavno okupljanje dijela odmetnutih poslanika u Skupštini BiH 9. januara 1992. bio čin bezakonja i nasilja nad pravnim poretkom.

Ustavni sud BiH svojom odlukom od 15. septembra 1992. godine ocijenio je proglašenje tzv. Republike Srpske BiH kao antiustavni čin”, rekao je Bećirović.

Isti stav, podsjetio je, zauzela je 1992. godine i Badinterova komisija evropske zajednica.

“Zločinačka politika razdvajanja bh. naroda i stvaranja paradržave na teritoriji BiH, projektovana i vođena iz Beograda, bila je u suprotnosti sa domaćim pravnim sistemom i međunarodnim pravom.

Zato je tzv. Republika srpskog narod u BiH, odnosno Republika Srpska bila mrtva tvorevina i međunarodna zajednica je nije nikad prihvatila kao samostalnog međunarodnog subjekta”, kazao je Bećirović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.