Vojin Mijatović: “Neisticanje državne zastave ispred Gradske uprave u Banja Luci je negiranje BiH”

Smatram da sam postavio sasvim legitimno i normalno pitanje novoizabranom gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću, kazao je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, u razgovoru za federalnu.ba, komentirajući pitanje postavljanja državne zastave Bosne i Hercegovine ispred zgrade Gradske uprave u Banjaluci.

Osim ovog zahtjeva, između ostalog, govorio je o slučaju „Ikona“ i tome da li će rezultati nedavno održavnih lokalnih izbora pozitivnije uticati na život građana.

Banja Luka je drugi grad po veličini u Bosni i Hercegovini, poznata je politika SNSD-a do sada, mišljenja je Mijatović, a to je negiranje države Bosne i Hercegovine.

“Smatram da Draško Stanivuković, kao novoizabrani gradonačelnik ima progresivniju i legitimniju politiku i da će se držati Ustava zemlje u kojoj živi.

Negdje sam pročitao da je odgovorio da će zastava Bosne i Hercegovine biti istaknuta kada ja pobjedim za gradonačelnika, što predstavlja, nažalost, klasičan politikanski odgovor, a pogotovo sa stanovišta da smo i mi kao SDP BiH učestvovali sa 2.100 glasova u njegovoj pobjedi, te nismo htjeli ići sa kandidatom za gradonačelnika bez obzira što smo bili svjesni da ni blizu ne možemo pobjediti za tu poziciju.

O odluci za izbore

Na kraju smo donjeli odluku da ne idemo sa kandidatom jer treći kandidat bi sigurno odnio dio glasova, dali smo mu podršku kao mladom čoveku koji može da ‘otvori’ Banja Luku i može da pobjedi Igora Radojičića.

Kvazi nacionalni populizam ne praštam nikome pa neću ni njemu. Evo i vremena ispred nas, pa ćemo vidjeti ima li rezultata ili ćemo se u Banjaluci hraniti rijaliti politikom zasnovanoj na kvazi nacionalnim pitanjima.

Puna podrška za sređivanje stanja i uređivanje zapuštenog sistema Gradske uprave, ali isto tako bez rezerve i kritika svaki put na kvazi nacionalne nebuloze.

“Četiri naredne godine će najbolje pokazati stvarno stanje”

U ovom treniutku je zaista rano da pričamo da li će rezultati lokalnih izbora značajnije uticati na poboljšanje životnog standarda građana, ističe Mijatović.

“Gradonačelnik ima ispred sebe četiri godine pa ćemo da vidimo. Brzo će splasnuti ove populističke početne priče i morat ćemo da se susretnemo sa realnošću. Budžet Grada Banja Luka je katastrofalan, kriminal i korupcija odavno caruju Gradskom upravom, privreda je u katastrofalnom stanju, sport, kultura su na ivici opstanka u Banjaluci.

Gradonačelnik nema skupštinsku većinu to je već svima jasno, kako funkcionirati u svemu tome videt ćemo.

Ja sam dvije decenije u izvršnoj vlasti, kada ste u opoziciji sve izgleda vrlo jednostavno, međutim realnost je nešto sasvim drugo.

Kako će se novoizabrano rukovodstvo Gradske uprave snaći u realnosti ostaje da vidimo. U svakom slučaju, dobili su veliki podršku građana, koji će brzo nakon što spadne pobjednička euforija početi da traže bolji život. Videt ćemo.

Za slučaj „Ikona“ koji je izazvao burne reakcije u Bosni i Hercegovini, regiji ali i svijetu, smatra da se to može svrstati u domenu „vjerovali ili ne.“

– Čitava ta priča oko posjete Lavrova Bosni i Hercegovini je u domenu ‘vjerovali ili ne’. Kao vrhunac svega što se događalo jeste famozna ikona.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.